Skandalkirurgen Paolo Macchiarini frias på alla punkter

Åklagare: Varit oaktsam men kan inte styrka brott

Skandalkirurgen Paolo Macchiarini åtalas inte för vållande till annans död i tre fall efter de uppmärksammade struprörsoperationerna på Karolinska universitetssjukhuset mellan 2011 och 2013.

Även förundersökningen om vållande till kroppsskada läggs ned.

Det meddelade åklagarmyndigheten under torsdagen.

”Stjärnkirurgen” Paolo Macchiarini.
”Stjärnkirurgen” Paolo Macchiarini.

Den skandalomsusade kirurgen Paolo Macchiarini har väckt internationell uppmärksamhet för sina transplantationer med konstgjorda organ.

Under 2011 och 2013 opererade han in syntetiska luftstrupar på tre patienter på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Samtliga tre patienter dog.

Macchiarini har även utfört ytterligare en operation på en fjärde patient.

I juni i fjol delgavs Macchiarini misstanke om tre fall av grovt vållande till annans död, alternativt grovt vållande till kroppsskada samt ett fall av grovt vållande till kroppsskada.

Frias på alla punkter – trots oaktsamhet

Under torsdagen meddelade ansvariga åklagare på en presskonferens att det inte går att bevisa att Macchiarini är skyldig till varken vållande till annans död, eller vållande till kroppsskada och frias därför på alla punkter.

Detta trots att åklagarna konstaterar att Macchiarini agerat oaktsamt och att operationerna inneburit allvarligt risktagande.

– Vi har kommit fram till att det har varit oaktsamt att genomföra fyra av de fem operationerna eftersom kirurgen utförde operationerna med syntetiska luftstrupar i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet. Men, vi har inte funnit att brott går att styrka, vilket beror på att vi inte kan bevisa att effekterna med hög sannolikhet hade uteblivit med en annan metod, säger kammaråklagare Jennie Nordin.

Macchiarini: Glad och nöjd

Tillsammans med kammaråklagare Anders Tordai och kammaråklagare Leif Appelgren har Jennie Nordin analyserat en stor mängd uppgifter.

Omkring 80 förhör har hållits i Sverige och utomlands för att få fram uppgifter i utredningen som består av 55 000 sidor.

Paolo Macchiarini, som förnekar brott, har förhörts vid flera tillfällen. Åklagarna vet varken var han befinner sig eller sysslar med i dag.

– Min klients kommentar är ganska kortfattad just nu. Han är givetvis glad och nöjd att det läggs ner, säger Macchiarinis advokat Björn Hurtig till TT.

Tidigare har Hurtig förklarat sin klients inställning till brottsmisstankarna.

– Han har hela tiden varit av uppfattningen att han inte har agerat oaktsamt och att han agerat för att hjälpa de här personerna.

LÄS OCKSÅ:

Skandalkirurgen i intervju: ”Jag är inte Gud”
Han lurade världen – sa att han var påvens läkare

LÄS VÅR LIVERAPPORTERING FRÅN PRESSKONFERENSEN:

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Publisert:

LÄS VIDARE