Lööf: ”Flygskatt ineffektivt – vi satsar på laddstolpar och biogas”

1 av 6 | Foto: ANDREAS BARDELL
NYHETER

Regeringens förslag om flygskatt stod i centrum när Gustav Fridolin och Annie Lööf debatterade vilket som är Sveriges grönaste parti.

Miljöpartiet menar att det miljömässigt sämsta transportalternativet inte kan vara skattebefriat.

Annie Lööf svarade att flygskatten vore ineffektiv och att Centern i stället satsar på laddstolpar för elbilar och biogas.

FÖLJ VÅR DIREKTRAPPORTERING:

Sveriges klimatutsläpp ökar för första gången på länge.

”När Alliansen styrde, då minskade utsläppen. När S och MP styr ökar utsläppen. För Centerpartiet är klimatresultat viktigt”, skrev Annie Lööf på Twitter i veckan.

Gustav Fridolin slår ifrån sig. Inför debatten sa han till Aftonbladet:

– Den siffra som vi redovisar till FN, där flyget inte är med – där ser vi en fortsatt utsläppsminskning. Det är därför debatten måste handla om flygskatten.

Används av dem med högst inkomster

Regeringen har lagt fram ett förslag om en flygskatt som fått kraftig kritik av Centern och övriga Alliansen.

– Om jag sätter mig och åker bil från Göteborg till Stockholm betalar jag ungefär 200 kronor i skatt. Sätter jag mig på tåget är det energi- eller elskatt på det. Men om man tar flyget i dag är det skattebefriat. Det miljösämsta transportalternativet, det som används mest av dem med högst inkomster, det är skattebefriat. Varför ska flyget fortsätta vara ett skattefrälse, Annie Lööf? säger Gustav Fridolin i debatten.

Vill se biobränsle i flygtanken

Annie Lööf svarade:

– Om vi ska prata siffror kan vi väl konstatera att klimatutsläppen ökar i Miljöpartiets Sverige med 830 000 ton, det är mer än vad alla bussar i Sverige släpper ut, det är betydligt mer än vad inrikesflyget i Sverige släpper ut. Vi måste ställa om nu och se till att vi får effektiva åtgärder och insatser som faktiskt sänker utsläppen och gör att den förnybara energin växer fram. Då kan vi inte ha klimatineffektiva åtgärder. Vi satsar på laddstolpar och biogas. 

Lööf säger även att hennes parti höjer miljöskatterna mer än Miljöpartiet gör och att Centern i stället för ”ineffektiv flygskatt” vill att alla flyg som lyfter från svenska flygplatser ska ha biobränsle i tanken.

ARTIKELN HANDLAR OM