SMHI varnar – här drar vinterns första snöoväder in

avEmma Lindström

Snön är på väg in över Sverige – och med det kommer en stor risk för halka. SMHI har utfärdat flera vädervarningar i samband med säsongens första snöfall.

– Risken är att många inte är förberedda på snön och den halka det kan medföra, säger Christoffer Hallgren, meteorolog på Foreca.

1 av 2 | Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

På många håll i landet är det den första snön för säsongen som nu kommer. Fem till tio centimeter snö väntas falla över stora delar av Sverige, från Värmland och Dalarna och vidare norrut.

När vintervädret kommer ökar också risken för trafikolyckor. SMHI har utfärdat varningar på många platser.

– Det ligger ganska många klass 1-varningar utfärdade av SMHI. Hela vägen från Värmland till upp över Dalarna, Jämtland, Norrland och Västerbottens län är det varningar för ett snöfall, säger Christoffer Hallgren, meteorolog vid Foreca.

Stor risk för halka

Det är främst halka som kan bli ett problem – det kan vara dags för vinterdäck på bilen.

– Risken är att många inte är förberedda på snö och den halka det kan medföra på vägarna, även om man så klart plogar bort snön och försöker bekämpa halkan, säger Christoffer Hallgren.

Men det så klart inte bara jämmer och elände med snöfallet. På vissa håll kan det äntligen bli möjligt att leka i snön.

– Man kan nog inte ta fram skidorna riktigt än, men någon snöboll det borde man kunna få till. Lokalt kan det bli upp till tio centimeter snö och borde räcka till en liten snögubbe, säger Christoffer Hallgren.

Varm höst

I väntan på vintervädret har det varit en ganska varm höst. Temperaturen har legat upp till två grader över vad som är normalt i september och oktober.

På Foreca jämför man med en period från 1961 till 1990. De senaste åren har det blivit allt varmare – och det är ett resultat av klimatförändringar.

– De senaste åren talar alla samma språk, det är klimatförändringar som ligger bakom det. Det ser även normala variationer i vädret, men den stora generella förändringen vi märker av är klimatförändringar, säger Christoffer Hallberg.