17-årig vansinnesförare gripen på Södermalm

Av: Gustaf Tronarp, Victor Stenquist

Publicerad:
Uppdaterad:

Den 17-årige pojken är dömd för upprepade stölder av lyxbilar – som han sedan gett sig ut på vansinnesfärder med.

I förra veckan rymde han från ett ungdomshem. Vid lunchtid i dag greps han på Södermalm i Stockholm.

Det bekräftar Anders Jacobsson på polisen för Aftonbladet.

– Han är gripen och vi är oerhört tacksamma för det, säger han.

1 av 3 | Foto: PER-OLOF SÄNNÅS

17-åringen dömdes i september för en lång rad brott, som var kopplade till stöld och olovlig körning av bilar. Flera av fordonen som ynglingen stulit var mycket exklusiva. Enligt åtalet rör det sig bland annat om två Porschar, en Mercedes och en dyr Volvo.

Tonåringen har flera gånger rymt från olika institutioner. I söndags hände det igen. Då lyckades han ta sig ut från ungdomshemmet i Fagersta, enligt uppgifter till Aftonbladet. Sedan dess har han befunnit sig på fri fot.

Greps på Söder

Vid lunchtid på fredagen lyckades dock polisen gripa honom på Södermalm i centrala Stockholm.

Det bekräftar Anders Jacobsson, verksamhetsansvarig för lokalpolisområde Järfälla, för Aftonbladet. Han har följt tonåringens eskapader.

– Ja, vi har fått kännedom att han är gripen och vi är oerhört tacksamma för det. Nu ska han höras för de nya brott som sannolikt har tillkommit, därefter får åklagare ta ställning till hur man ska gå vidare, säger Jacobsson.

Även en kvinna som var i sällskap med 17-åringen ska ha tagits med för förhör.

Körde i 229 km/h

Aftonbladet har rapporterat om ynglingens framfart flera gånger tidigare. Vid upprepade tillfällen har han utsatt både sig själv och andra för livsfara genom att köra stulna bilar i mycket hög fart. I augusti 2015 for han fram på E4:an i 229 kilometer i timmen med en stulen Lexus.
Gärningsmannens låga ålder gör det svårt för rättsväsendet att hantera honom, enligt Anders Jacobsson.

– Vi har inte tillräckligt bra verktyg för att förmå honom att sluta begå brott. För tillfället är det en katt-och-råtta lek hela tiden, har han tidigare sagt till Aftonbladet.

Tonåringens tillvägagångssätt har varit likartat vid flera av stölderna: Genom att göra inbrott i bilägarnas hem kom han över nycklarna, och kunde därefter köra iväg med fordonen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN