Rumänien

Hundratusentals rumäner i protest – korruption görs lagligt

Största demonstrationerna sedan kommunismens fall

Av: 

Martin Mederyd Hårdh

NYHETER

Flera hundratusen människor protesterar i de största städerna i Rumänien på onsdagskvällen, enligt rumänska medier.

Landet har brottats med korruption i många år. Nu avkriminaliserar den nya regeringen korruption – så länge det inte rör sig om summor över motsvarande 420 000 kronor.

Protesterna började redan på tisdagskvällen, då tiotusentals människor gick ut på gatorna i flera av Rumäniens största städer. Under natten trädde regeringens lagändring i kraft – vilket avkriminaliserar vissa former av korruption och ger amnesti till flera anklagade politiker.

På onsdagen gick över 100 000 personer ut på gatorna i huvudstaden Bukarest. I storstäderna Cluj, Timisoara, Sibiu och Iasi var det ytterligare tiotusentals, rapporterar bland annat rumänska News.ro. Protesterna är nu de största sedan kommunismens fall 1989.

Sammandrabbningar med polis

Folkmassorna skanderade ”tjuvar” och ”förrädare” i minusgraderna i Bukarest. Senare under kvällen urartade protesterna – då demonstranter kastade flaskor och stenar på poliser, som svarade med att skjuta tårgas. Fyra personer skadades, varav två poliser, och 20 personer greps.

De senaste åren har en stor anti-korruptionskampanj pågått i Rumänien och över 2 000 personer har åtalats. Utredningarna och rättegångarna har kostat miljardbelopp.

Lagändringen innebär att flera korruptionsbrott avkriminaliseras – så länge det inte rör sig om mer pengar än motsvarande 420 000 kronor.

”Ignorerar rumänernas dröm”

I och med ändringen kan Liviu Dragnea, partiledare för regerande Socialdemokraterna (PSD), gå helt fri från anklagelser om maktmissbruk. Socialdemokraterna tog över regeringsmakten i parlamentsvalet i december.

– Det är en sorglig dag för rättssäkerheten. Regeringen har ignorerat miljoner rumäners dröm att leva i ett land fritt från korruption, säger Johannis nu när regeringen ändrar lagen, säger presidenten Klaus Johannis, som tillhör Nationalliberala partiet.

Justitieminister Florin Iordache skriver på Facebook att det ”inte är något hemligt, olagligt eller omoraliskt” med lagändringen. Och hans partiledare Liviu Dragnea var inne på samma bana på tisdagen:

– Jag förstår inte vad demonstranterna är upprörda över.

EU:s oro: Det går åt fel håll

Den rumänska korruptionen är fortfarande en av de största i Europa – trots att landets EU-medlemskap hängde på att de skulle göra upp med den. Så sent som förrförra året ledde arbetet till att den dåvarande premiärministern Victor Ponta åtalades för skatteflykt och pengatvätt.

– Kampen mot korruptionen måste fortsätta framåt, inte göras ogjord, säger EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, enligt BBC.

– Vi följer den senaste utvecklingen med stor oro.

ANNONS

Så kan du skydda hemmet mot blixtnedslag – köp en grenkontakt med överspänningsskydd!

Extern länk från Webhallen

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Rumänien

Bukarest

EU-kommissionen