Enorma skogsbränder rasar vidare – sex döda

”Aldrig sett något av den här storleken i Chiles historia”

De kolossala skogsbränderna i Chile har pågått i flera dagar – och spridit sig över en yta på upp emot 200 000 hektar.

Hundratals hem har förstörts och totalt sex personer har dött.

– Vi har aldrig sett något av den här storleken i Chiles historia, säger presidenten Michelle Bachelet.

Redan i helgen utfärdade den chilenska regeringen undantagstillstånd i en stor del av landet. Då hade skogsbränderna spridit sig över en yta motsvarande över 100 000 fotbollsplaner.

Hundratals hem, industriområden, skolor och flera av landets världskända vingårdar har totalförstörts. Nu meddelar myndigheterna att totalt sex personer har dött, rapporterar AFP. Fyra av dem var brandmän och två var poliser.

”Gör allt som är möjligt”

Totalt är det över 90 bränder som har rasat i de mellersta delarna av landet de senaste dagarna – mitt i rådande sommarhetta. 35 bränder är fortfarande utom kontroll. 4 000 människor har evakuerats.

Satellitbilder från den amerikanska rymdbyrån Nasa visar hur ett rökmoln sträcker sig över 30 mil längs med den chilenska kusten.

– Vi har aldrig sett något av den här storleken, aldrig i Chiles historia, säger presidenten Michelle Bachelet.

– Sanningen är att brandkårerna gör allt som är mänskligt möjligt, och de kommer att fortsätta göra det tills bränderna är bekämpade och under kontroll.

Världens största tankplan

Det internationella samfundet kommer till Chiles hjälp. Bland annat har Peru, Mexiko, USA och Frankrike sträckt ut händer – och en exil-chilenska i USA har hyrt in ett av världens största tankflygplan, ett Boeing 747–400, som har börjat vattenbomba de eldhärjade områdena. Det rapporterar The Guardian och Reuters.

Planet har kapacitet att släppa lika mycket vatten som 72 helikoptrar eller 20 mindre flygplan, enligt The Guardian.

”Ett riktigt helvete”

Myndigheterna misstänkte tidigt att åtminstone ett antal av bränderna anlagts. Flera misstänkta ska också ha gripits, säger presidenten Bachelet enligt Reuters, men hon specificerar inte hur många.

En av de brandmän som har förolyckats, Hernán Avilés González, dog när han räddade en familj på tre personer ur ett hem på landsbygden utanför Santa Olga.

– Det här är ett riktigt helvete. Vi är helt överrumplade, säger Carlos Valenzuela, borgmästare i staden Constitución, enligt The Guardian.

Publisert: