USA:s nya besked: Alla med svenska pass släpps in

Margot Wallström: ”Vi välkomnar att det förtydligas”

NYHETER

WASHINGTON/STOCKHOLM. Svenskar som har dubbelt medborgarskap i länderna som omfattas av Donald Trumps reseförbud kommer att släppas in i USA.

Det beskedet kommer från landets tullmyndighet.

– Det är nationaliteten i passet som gäller, säger biträdande tullchefen Kevin McAleenan på en presskonferens.

Utrikesminister Margot Wallström välkomnar beskedet – men håller samtidigt fast vid kritiken mot Trumps order.

Kaos bröt ut efter att president Donald Trump i fredags skrev under en exekutiv order som förbjöd människor från sju muslimskt dominerade länder att resa in i USA. Ett stort antal människor omhändertogs när de landade, och protester spred sig till flygplatser över hela landet.

Flera amerikanska myndigheterna uppges ha blivit överraskade av stoppet, och informationen var otydlig under hela helgen. På lördagen rapporterade flera internationella medier att även människor med dubbla medborgarskap i länderna som omfattas av ordern skulle nekas att komma in i USA.

Enligt Trita Parsi, ledare för det iransk-amerikanska rådet i Washington, kunde det drabba omkring 300 000 svenskar.

Foto: Andrew Harnik/AP
John Kelly i mitten och Kevin McAleenan till höger under dagens presskonferens.

”Passet som gäller”

Under en presskonferens på tisdagskvällen, svensk tid, kom dock nya besked. Då uppgav Kevin McAleenan, biträdande chef på USA:s tullmyndighet, att personer med dubbla medborgarskap kommer att släppas in.

– Om du kommer till USA med ett brittiskt pass och samtidigt är medborgare i något av de här länderna så är det nationaliteten i passet som gäller, säger han.

Wallström: Välkomnar förtydligandet

Pezhman Fivrin, pressekreterare hos utrikesminister Margot Wallström (S), säger att UD nåtts av de nya uppgifterna under eftermiddagen.

– Vi välkomnar att det nu har förtydligats hur de nya reglerna för inresor till USA ska tillämpas, och att svenska medborgare, även de med dubbla medborgarskap, kan resa till USA, säger Wallström i ett uttalande till Aftonbladet.

– Dock kvarstår vår kritik mot beslutet att helt stänga ute medborgare från sju länder, och mot det totala stoppet för flyktingar, säger utrikesministern vidare.

Stopp för flyktingmottagandet

Donald Trumps verkställande beslut innebär att USA inte utfärdar några visum för medborgare från Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen. Dessutom stoppar presidenten flyktingmottagandet i fyra månader. Syftet är att stoppa islamistiska terrorister från att ta sig in i landet, enligt Trump.

– Vi vill bara ha in dem som stödjer vårt land och älskar vårt folk, sa presidenten i samband med undertecknandet.

Aftonbladet har sökt USA:s ambassad i Stockholm.

FAKTA

USA:s inresestopp

► Fredagen den 27 januari skrev USA:s president Donald Trump under en presidentorder om regler för flyktingar och resenärer.
► Dekretet innebär att allt flyktingmottagande i USA stoppas tillfälligt i 120 dagar, tills nya regler för flyktingmottagande är på plats. Efter de 120 dagarna kommer flyktingar som flyr undan religiöst förtryck att prioriteras. I en intervju har Trump sagt att det framför allt är kristna flyktingar som avses. Inga syriska flyktingar kommer att släppas in i USA på obestämd tid, eller tills presidenten själv beslutar att de inte längre utgör ett hot mot landets säkerhet.
► Dessutom kommer, under 90 dagar, inga visum att utfärdas till människor från sju i huvudsak muslimska länder: Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen.
Syftet är, enligt Trump, att hålla islamistiska terrorister borta från USA.