Efter it-skandalen – krismöte i dag

Regeringen har utsett Anita Johansson som ny ordförande i Transportstyrelsen. Hon ersätter avgående Rolf Annerberg efter it-skandalen.

Det meddelade infrastrukturminister Anna Johansson (S) på en pressträff på torsdagen.

Ministern möter i dag riksdagens trafikutskott och försvarsutskott i ett blixtinkallat krismöte

Anna Johansson försöker tona ner skadan av Transportstyrelsens brottsliga hantering av känsliga uppgifter från bland annat fordonsregistret.

– Den mängd uppgifter som kan ha röjts är ändå begränsad, säger infrastrukturministern på en pressträff i samband med regeringens pressfika, skriver TT.

– Någon har uttryckt det som att det var nycklarna till kungariket. Det är inte på den nivån, fortsätter hon.

Regeringen tillsätter Anita Johansson som ny ordförande i Transportstyrelsen. Hon ersätter Rolf Annerberg, vars avgång aviserades av infrastrukturminister Anna Johansson i tisdags.

Skandalen avslöjades den 6 juli. Då uppdagades att Transportstyrelsens förra generaldirektör Maria Ågren – som sparkades under oklara omständigheter i januari 2017 – gjort sig skyldig till brott.

Maria Ågren hade under tiden som generaldirektör undertecknat beslut ”om att göra avsteg från gällande lagstiftning och Transportstyrelsens riktlinjer för åtkomst till system och servrar”, enligt det strafföreläggande som hon godtog i juni.

Driften las ut till Östeuropa

Följden är att hon röjt sekretessbelagda uppgifter vilka skulle kunna innebära fara för Sveriges säkerhet.

Agerandet skedde i samband med en upphandling 2015 om att lägga ut it-driften på en extern part.

Upphandlingen vanns av IBM som la ut driften till länder i Östeuropa, vilket innebar att utländsk personal fick ansvar för Transportstyrelsens databas med bland annat information om alla fordon i Sverige. Privata, polisens och militärens. Personuppgifter om körkortsinnehavare finns också i databasen.

Anna Johansson uppger att tidigare brister och säkerhetshål är åtgärdade, fler uppgifter ska inte komma på avvägar, skriver TT.

Möte i dag

Infrastrukturministern vidhåller även att hon inte fick veta om att myndigheten hanterade känsliga registeruppgifter om körkort, fordon och deras rörelser vårdslöst förrän i samband med att Maria Ågren delgavs misstanke om brott i januari i år. Tjänstemän på departementet informerades i början av 2016, men den informationen nådde inte ministern, enligt TT.

Säpo inledde redan 2015 ett tillsynsärende i frågan och i januari 2016 inleddes en förundersökning. Inrikesminister Anders Ygeman (S) ska ha fått vetskap om Säpos oro för vad som skedde på Transportstyrelsen i samband med förundersökningen.

Anna Johansson träffar i dag riksdagens trafikutskott och försvarsutskott. Med på mötet finns även Transportstyrelsen och Säpo.

Publisert:

LÄS VIDARE