Kanada tackar Sverige för frisläppt pastor

NYHETER

Nordkorea har, mitt i det uppblossade ordkriget med omvärlden, frigett en livstidsdömd kanadensisk pastor. Han kommer att läggas in på sjukhus direkt för vård.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau tackar Sverige för hjälpen med frisläppandet.

Foto: AP/TT
Hyeon Soo Lim när han dömdes i december 2015. Arkivbild.

Pastorn var dömd till livstids hårt straffarbete, anklagad för "omstörtande verksamhet". Han har nu släppts av humanitära skäl, enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA.

En kanadensisk delegation har varit på plats i Pyongyang för att arbeta med fallet.

"Kanadas regering har aktivt engagerat sig i herr Lims fall på alla nivåer. Jag vill speciellt tacka Sverige, vår skyddsmakt i Nordkorea, för att man hjälpt oss", säger Justin Trudeau i ett uttalande , och tillägger att man inte kan säga så mycket mer om arbetet med fallet.

Läggs in på sjukhus

Hyeon Soo Lim är född i Sydkorea och är pastor i en kyrka i Toronto. Han dömdes i Nordkorea i december 2015 efter att då ha suttit fängslad sedan i februari. Han har i statliga medier, förmodligen under tvång, erkänt brott mot staten.

Lim väntas återvända till Kanada på torsdagen och kommer att läggas in på sjukhus direkt vid ankomst.

I uttalandet från premiärministerns kansli säger Trudeau att Kanada kommer att se till att han får vård, och att han väntas återförenas med familj och vänner "snart".

Amerikaner fängslade

Lims familj har blivit allt mer oroliga för hans hälsa efter fallet med den amerikanska studenten Otto Warmbier. Han dömdes i fjol till 15 års fängelse i Nordkorea och återvände till USA i juni, i koma. Han avled efter några dagar i hemlandet.

– Strategiskt hoppas kanske Nordkorea på att få en del välvilja från Kanada när läget blivit mer spänt, säger den före detta diplomaten Charles Burton till Reuters, men tillägger att han inte tror att det har någon direkt koppling till det upptrappade ordkriget mellan Nordkorea och USA.

I Nordkorea sitter fortfarande tre amerikanska medborgare fängslade. Ett förbud för amerikaner att resa till landet träder i kraft den 1 september på grund av risken att bli kvarhållen i diktaturen.

Sverige är skyddsmakt även åt USA – det vill säga tillvaratar USA:s intressen på plats – och har tidigare besökt flera amerikanska fångar i Nordkorea. Vita huset har vid flera tillfällen tackat Sverige för hjälpen med att få fångar frisläppta från landet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Nordkorea

Kanada