Mejla

Torbjörn Ek

Sluta moralisera – ge oss vaccinet mot hiv

”Varför behöver ni medicin när det finns kondomer?” Läs den meningen igen. Men läs den så här: ”Varför behöver ni p-piller när det finns kondomer?”

NYHETER

WEST HOLLYWOOD. ”Kn*lla utan rädsla, få din PrEP här!”

Informationen skriks ut, målad över hela trottoaren, återkommer var hundrade meter och visar med pilar vägen till mottagningen som skriver ut tabletterna.

PrEP är i princip ett vaccin mot hiv och aids – men i Sverige finns fortfarande inga läkare som skriver ut preventivmedlet.

”Kn*lla utan rädsla”. På gatan i West Hollywood skriks reklamen för PrEP ut som gatukonst.
”Kn*lla utan rädsla”. På gatan i West Hollywood skriks reklamen för PrEP ut som gatukonst.

Ett vaccin mot aids.

Ja, faktiskt. Eller inte riktigt. Snarare ett p-piller.

Men istället för mot oönskade graviditeter så skyddar det mot oönskad virussmitta. Enligt det amerikanska läkemedelsverket CDC ger PrEP minst 90 procents lägre risk att smittas av hiv. Om man dessutom använder kondom är risken ännu lägre. I USA har pillren skrivits ut sedan 2012.

”Ändå skrivs det inte ut av svenska läkare. Varför?”

I Los Angeles-stadsdelen West Hollywood sprids information om läkemedlet som gatukonst.

I Europa godkändes PrEP i augusti 2016.

Men ändå skrivs det inte ut av svenska läkare. Varför?

Den som minns 80-talets aidspanik och skräckpropagandan som gjorde att man knappt vågade gå på offentliga toaletter vet att ett vaccin mot hiv sågs som ren fantasi.

Och nu, när medicinen finns, så får vi den inte utskriven.

I stället väljer till exempel Södersjukhusets infektionsklinik Venhälsan i Stockholm att fokusera sin information om PrEP på att läkemedlet ”skyddar däremot inte mot andra sexuellt överförda sjukdomar som gonorré, klamydia, kondylom, syfilis eller hepatit A, B eller C och kan således inte ersätta kondom”.

”Varför behöver ni p-piller när det finns kondomer?”

Det handlar om rent moraliserande.

Ett sätt att säga ”Varför behöver ni medicin när det finns kondomer?” Läs den meningen igen. Men läs den så här: ”Varför behöver ni p-piller när det finns kondomer?”

För det är ju inte den gången som sexet är planerat, när allt är förberett och genomtänkt, som man utsätts för risken. Det är i stundens hetta, när kondomen glöms bort, inte finns tillgänglig. När man kanske känner att man borde avbryta men ändå inte gör det. Det är då det händer.

Så sluta moralisera om mitt sexliv.

Ge mig i stället möjligheten till ett större skydd. Och gör som i USA. Där måste alla som tar PrEP träffa sin läkare var tredje månad, ta prover på lever och njurar och samtidigt testa sig för andra sexuellt överförbara sjukdomar.

Då kanske vi kan få bukt på spridningen av andra otrevliga, men botbara, sjukdomar som gonorré och klamydia på köpet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, hudvård och vitaminer – handla allt inför hösten hos MEDS

MEDS

Av: 

Torbjörn Ek

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Stockholm Pride 2017

Hiv/aids

Pride

Medicin