Skåpbil körde in i fotgängare i London – minst en död

avGustaf Tronarp, Staffan Dickson, Susanna Hållbus, Christina Smedbakken

NYHETER

En skåpbil körde under natten till måndagen in i en folkmassa som just avslutat bönen i en moské i Finsbury Park i London.

En person har avlidit och minst tio skadats.

Föraren ska ha ropat att han ”ville döda muslimer” och misstänks nu för terrorbrott, uppger polisen enligt AFP.

– Det bär alla tecken av en terrorattack, säger Neil Basu vid antiterror-polisen.

1 av 14 | Foto: Carl Court / Getty Images
En polistekniker undersöker skåbilen.

Händelsen inträffade vid 00.20, lokal tid, under natten till måndagen.

Flera muslimer hade samlats utanför den lokala moskén efter tarawih, kvällsbönen under ramadan, uppger flera ögonvittnen. När en äldre man kollapsade vid en busshållplats skyndade flera personer dit för att hjälpa honom.

Då ska skåpbilen ha kört in i dem. Polisen bekräftar att en person avlidit. Åtta ska ha förts till sjukhus och ytterligare två fick vård på platsen.

– Mina tankar är med offren, deras familjer och räddningspersonalen på platsen, säger Storbritanniens premiärminister Theresa May i ett uttalande.

Den brittiska antiterror-polisen har kopplats in i fallet och sent på måndagseftermiddagen bekräftade Londonpolisen att den gripne föraren misstänks för terrorbrott.

Londons borgmästare Sadiq Kahn slår på Facebook fast att det rör sig om ett terrordåd.

– Londonpolisen hanterar en fruktansvärd terrorattack riktad mot oskyldiga människor i Finsbury Park. Mina tankar och böner går till alla som drabbats, säger han.

Neil Basu, som samordnar antiterror-polisens arbete, uppger att händelsen ”bär alla tecken” av att vara ett terrordåd.

Terrorexperten Hans Brun befarar att dådet kan leda till våldseskalering.

– Det som oroar mig och andra forskare är att detta rör sig om någon form av repressalieattack från en person på högerkanten. Det kan leda till att konlikten utvidgas, och det vore katastrofalt, säger han i Aftonbladet TV.

1 av 2 | Foto: James Gourley/REX
Minst åtta personer skadades och fick föras till sjukhus efter attacken. En person har också bekräftats död.

En gripen

Enligt uppgifter till The Evening Standard hoppade en knivbeväpnad person ur fordonet, och minst en person i folkmassan ska ha blivit huggen. Londonpolisen förnekar dock de uppgifterna.

– Folk försökte desperat teckna åt en polisbil att komma dit. Jag såg inte exakt vad som hände, jag vaknade av att folk på gatan skrek och ropade. Det var orolig stämning, säger närboende Cynthia Vanzella till CNN.

Föraren ska självmant ha tagit sig ut ur skåpbilen.

– Folkmassan hjälptes åt att putta föraren mot polisen, och sedan stoppade polisen in honom i polisbilen, säger Cynthia Vanzella i CNN:s sändning.

Enligt polisen är den gripne en 48-årig man. Han har förts till sjukhus för kontroll. Brittiska medier rapporterar att mannen skrek att han skulle ”döda alla muslimer” innan han greps.

Sky News uppger att imamen Mohammed Mahmoud såg till att hålla upprörda människor borta från den misstänkta innan polisen kom till platsen.

”Hans mod bidrog till att lugna situationen och förhindrade ytterligare skador och förlust av liv”, skriver moskén i ett uttalande.

Innan han fördes bort ska mannen ha sagt till imamen att han ”gjort sitt”. Senare under eftermiddagen kom beskedet att mannen inte är känd av den brittiska säkerhetstjänsten. Han tros ha agerat ensam.

Muslimska rådet: ”Vi ber för offren”

Moskén har också gått ut och manat till lugn efter dådet.

”Vi har arbetad väldigt hårt i decennier för att bygga upp en fredlig och tolerant gemenskap här i Finsbury Park och vi fördömer alla hatiska gärningar som försöker splittra oss.”

”Vi har fått information om att en skåpbil har kört över församlingsmedlemmar när de lämnade moskén i Finsbury Park. Vi ber för offren”, skriver Storbritanniens muslimska råd.

Finsbury Park ligger omkring sex kilometer norr om Londons stadskärna.

Utrikesdepartementet har inga uppgifter om att några svenskar har kommit till skada i samband med händelsen.

Foto: Yui Mok / AP
Bön i Finsbury Park, London efter att en skåpbil kört in i en folkmassa utanför en moské.
ARTIKELN HANDLAR OM