Upplopp i London – efter 20-åringens död

avPetter J Larsson

Protester efter Rashan Charles död urartade i London i natt.

Demonstranter attackerade polis med bensinbomber och fyrverkerier.

– Det är många väldigt arga människor, säger ett vittne till Evening Standard.

1 av 2 | Foto: Ray Tang/LNP/REX/Shutterstock / Rex Features

Det började med en stillsam protest på fredagseftermiddagen – efter att 20-årige Rashan Charles för en vecka sedan dött av skador han fått när polisen gripit honom. Demonstrationen ägde rum i Dalston i östra London, där en polisman filmats när han försökt hålla fast tvåbarnspappan Charles som senare dött på sjukhus.

Senare på kvällen och natten blev protesterna våldsamma. En grupp maskerade demonstranter kastade bensinbomber och satte eld på föremål, skriver Daily Mail. Demonstranterna barrikaderade sig bakom soptunnor, madrasser och andra föremål på Kingsland Road – som är känt för sina barer och nattklubbar. Enligt den brittiska tidningen I filmklipp från upploppen kan man se hur ett dussintal poliser flyr när föremål kastas mot dem.

– Polisernas linje trycks sakta bakåt av demonstranter. Det är många väldigt arga människor, sa ett vittne till Evening Standard.

Skyltfönster krossades

Flera lokala butiker fick sina skyltfönster krossade. Barer, restauranger och mataffärer i området drog ner metallridån för dörren och skyddade sina kunder mot våldsamheterna. De protesterande ungdomarna, varav vissa höll ”Black lives matter”-banderoller, avfyrade fyrverkerier mot kravallpolis och hundar.

En lastbil som körde rakt igenom blockaden attackerades med flaskor och demonstranter som klängde sig fast på bilen och klättrade upp på dess tak. Enligt vittnen tvingade de barrikaderade demonstranterna bort bilister från vägen.

– Det slutade med att jag körde rakt igenom eftersom jag omringades och kunde inte göra en u-sväng eftersom två grupper av gängmedlemmar dök upp på båda sidor av bilen, säger ett vittne till Evening Standard.

Londonpolisen var på plats med hästar, hundar och två helikoptrar. Flera räddningsfordon stod beredda i området. Scotland Yard har kommenterat missnöjet i ett uttalande:

”Vi förstår oron som väckts kring Rashans död. Vi kommer att oberoende utreda händelsens omständigheter, vi kommer att följa bevisningen, vi kommer att se över om det finns en indikation på att det varit en fråga om vanskötsel eller kriminalitet,” skriver polisen, uppger Daily Mail.

Enligt tidningen vill London ”försöka besvara de frågor som Rashans familj och samhället i Hackney av förklarliga skäl har”.

Andra liknande upploppen på en månad

Tidigare i veckan hade 150 personer samlats vid närliggande polisstationen i Stoke Newington för att visa sin ilska efter den misstänkta misshandeln – och tvingat bort trafiken i området. Det är det andra liknande fallet i London på en dryg månad.

Natten till den 26 juni skadades sex poliser i drabbningar med polis under protester mot Edir Frederico Da Costas död. Några dagar tidigare hade Da Costa stoppats av polis i sin bil i östra London – och enligt hans vänner blivit ”brutalt nedslagen”, skriver The Telegraph.

Det var ett liknande fall som 2011 förvandlade stora delar av London till en brinnande krigszon. Protesterna i Tottenham mot att Mark Duggan skjutits ihjäl av polis urartade och spred sig över hela den brittiska huvudstaden där bilar och hus stod i lågor, butiker plundrades och tusentals greps.

ARTIKELN HANDLAR OM