USA-soldater aktiva i IS-fästet Raqqa

avJoakim Magnå

NYHETER

Amerikanska soldater är aktiva nära striderna inne i syriska Raqqa – Islamiska statens högsäte och sista större fäste.

Merparten är specialstyrkor med uppgift att bistå den USA-stödda kurdisk-arabiska rebellalliansen SDF i slutstriden mot terrorsekten, skriver nyhetsbyrån AFP.

– De är mycket mer utsatta för kontakt med fienden än soldaterna i Irak, säger överste Ryan Dillon på onsdagen.

1 av 8 | Foto: Uncredited / AP TT NYHETSBYRÅN
2014 intog Islamiska staten Raqqa - nu är den nära att befrias av den USA-stödda kurdisk-arabiska rebellalliansen SDF, uppger nyhetsbyrån AFP.

Mosul i Irak har befriats. Den irakiska armén utropade segern i helgen. Endast fickor av IS-motstånd återstår.

Nästa stora strid mot terrorgruppen står i Raqqa i Syrien. Staden intogs av Islamiska staten 2014 och utropades i juni samma år till ”huvudstad” i terroristernas självutnämnda kalifat.

Den kurdisk-arabiska rebellalliansen SDF gick med stöd av USA in i Raqqa den 6 juni i år. Styrkorna bröt sig i början av juli igenom den antika mur som omger gamla stan, där SDF mötte hårt motstånd från IS.

Deltar inte aktivt i strider

USA meddelande på onsdagen att amerikanska soldater är på plats inne i Raqqa. Trupperna, som till stor del utgörs av specialstyrkor, har en rådgivande och assisterande roll, skriver AFP. Uppgiften är att bistå de lokala soldaterna från SDF.

Ryan Dillon, överste och talesperson för militären, uppger att specialstyrkorna bland annat bidrar med att koordinera luftanfall men att de inte deltar aktivt i striderna.

Däremot kommer amerikanerna agera närmare hetluften än vad de gjort i Mosul.

– De är mycket mer utsatta för kontakt med fienden än soldaterna i Irak, säger Ryan Dillon.

Hot från drönare

Enligt honom är antalet amerikanska soldater i Raqqa ”inte hundratals”, skriver AFP.

Ryan Dillon berättar att ett ökande hot mot trupperna är drönare som IS monterat sprängmedel på. Drönarna är av samma typ som säljs i detaljhandeln, avsedda för vanliga konsumenter. Jihadisterna har använt en liknande taktik i Mosul.

– Under de senaste en eller två veckorna har det här ökat, i takt med att vi har fortsatt avancera inne i Raqqas stadskärna, säger översten.

Slutstriden mot IS

USA vill inte avslöja hur många amerikanska soldater som finns i Syrien, men har tidigare sagt att runt 500 operatörer från specialstyrkorna finns i landet för att utbilda och stötta SDF. Dessutom är marinkåren på plats vid Raqqa med artilleri.

Slaget om Raqqa beskrivs som den militära slutstriden mot IS. Omkring 2 500 jihadistkrigare uppskattas finnas där. Hittills har SDF erövrat runt 30 procent av staden.

Raqqa är ökänd för extremistgruppens många grymma våldsuppvisningar i form av exempelvis offentliga halshuggningar och piskstraff.

FN har uttryckt stark oro för de omkring 50 000 civila som tros finnas kvar i staden under de eskalerande striderna mellan IS och den USA-stödda koalitionen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Terrorism

USA

Raqqa

Mosul

Irak

Syrien