Anders Borgs fylleskandal

Elisabeth Massi Fritz: Anders Borg borde kontakta polisen

Av: 

Gustaf Tronarp

NYHETER

Det är inte tillräckligt att Anders Borg ber om ursäkt för skandalfesten på Facebook. Den förre finansministern bör ta kontakt med polisen så att de kan utreda om han gjort sig skyldig till brott.

Det säger brottmålsadvokaten Elisabeth Massi Fritz till Aftonbladet.

– Han visar på ett beteende som inte hör hemma i Sverige 2017.

Elisabeth Massi Fritz.
Elisabeth Massi Fritz.

Under en fest i Stockholms skärgård i förra veckan drabbades Anders Borg av vad han själv beskriver som en ”blackout”. Påtagligt berusad visade han sitt kön för gästerna och tog andra män på skrevet, enligt Aftonbladets uppgifter. Flera källor uppger också att Borg uttalade sig grovt sexistiskt mot kvinnor. Han ska även ha hotat festens arrangör.

I ett inlägg på Facebook ber den förre finansministern om ursäkt för sitt beteende.

”Jag har fått höra i efterhand att jag betedde mig mycket olämpligt”, skriver han.

Ska ta hjälp

I ett mejl till Dagens Industri uppger ex-ministern även att han ska ta hjälp för att säkerställa att något liknande inte sker igen.

Men advokat Elisabeth Massi Fritz, som har stor erfarenhet av att företräda målsäganden i sexualbrottsfall, menar att det inte är nog.

– Det räcker inte att be om ursäkt på Facebook och tycka synd om sig själv eller tro att det egentligen var någon annan. Män med makt tror uppenbarligen att de kan be om ursäkt dagen efter och sedan ska det vara klart, säger hon i en kommentar till Aftonbladet.

– Borgs beteende att visa sitt eget kön, ta andra män i skrevet och fälla uttalanden om kvinnor som horor och slampor visar på ett beteende och en attityd som jag möter i rättssalen varje dag. Det hör inte hemma i Sverige 2017. Och det hör definitivt inte hemma hos en före detta minister och en man med makt.

”Kan ha begått brott”

Massi Fritz anser att Anders Borg borde ta kontakt med polisen.

– Han borde vända sig till polisen och låt sig utredas för huruvida han har begått brott eller ej, säger hon, och fortsätter:

– Anders Borg vet att han har gjort fel och han har gått ut på Facebook men det han måste göra är förstås att låta handlingarna utredas av polis eftersom han kan ha begått brott.

Kinnevik har informerat styrelsen

Anders Borg har flera tunga poster i stora företag och internationella organisationer. Han är bland annat vice ordförande för investmentbolaget Kinnevik och senior rådgivare åt storbanken Citi.

Ingen av Borgs uppdragsgivare har velat uttala sig om skandalen under dagen.

”Vi är medvetna om detta och styrelsen är informerade. Från Kinneviks sida har vi inga kommentarer. Det är en privatsak för Anders Borg”, skriver investmentbolagets informationsdirektör Torun Litzén i ett mejl till Svenska Dagbladet.

Aftonbladet har sökt Anders Borg. Via sin fästmö Dominika Peczynski har han dock avböjt intervju.

ANNONS

Baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger - nu upp till 25% rabatt!

Extern länk från Ellos

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Uppgifter: Anders Borg visade könet på fest – och hotade arrangören

ÄMNEN I ARTIKELN

Anders Borgs fylleskandal

Elisabeth Massi Fritz

Anders Borg

Stockholms skärgård

Kinnevik

Dominika Peczynski

Investmentbolag