GRAFIK: Så mycket har IS kvar i Irak och Syrien

avMartin Schori

Terrorsekten IS håller på att förlora sina ”huvudstäder” Mosul och Raqqa.

Men IS kontrollerar fortfarande mycket mark i både Syrien och Irak.

1 av 5 | Foto: AHMAD AL-RUBAYE / AFP
Irakiska soldater firar i Gamla stan i Mosul.

Före och efter: IS-kontrollerade områden 2016 – nu

Grafik: Fredrik Persson

IS chockade omvärlden med sin offensiv 2014, då man utnyttjade de kaosartade situationerna i Syrien och Irak – och erövrade stora landområden och städer.

En av de största skalperna var miljonstaden Mosul, som man intog efter att de irakiska regeringsstyrkorna flytt fältet. I oktober 2016 inledde USA-tränade irakiska regeringsstyrkor, uppbackade av amerikanskt bombflyg, kurdiska peshmerga-styrkor och Iranstödda shiamiliser, en offensiv för att ta tillbaka staden. Den 9 juli utropade Iraks premiärminister seger i Mosul.

Även i Syrien håller IS på att förlora sin viktigaste stad Raqqa. Där försöker den USA-stödda milisen SDF, en allians mellan kurder, kristna och sunniaraber, ta tillbaka staden.

Framgångarna för anti-IS-styrkorna på marken har lyfts fram som en seger för den amerikanska taktiken att utbilda lokala styrkor och bistå dem med massiva bombanfall, istället för att sätta egna trupper på marken.

Men samtidigt har vinsterna kommit med ett enormt högt pris för civilbefolkningen och de som deltagit i striderna på marken. I Mosul beräknar man att Iraks armé förlorat uppemot hälften av sina soldater.

Kartan ovan visar hur IS förlorat mycket mark den senaste tiden. Men också att man fortfarande kontrollerar stora områden i framför allt Syrien.

I Syrien har IS sedan tidigare flyttat krigare till Deir Ezzor, en stad som man belägrat under lång tid. I Irak har man fortfarande kontroll över städer som Tal Afar, Al-Qaim, Rawa och Ana.

Experter har också varnat för ett ”IS 2.0”, en plan som de ledande inom IS förberett sig länga för. Läs mer om detta här.

ARTIKELN HANDLAR OM

Syrien

Terrorism

Mosul

USA

Irak

Raqqa