Fick vykort från homofob – nu hyllas deras klockrena svar

NYHETER

Det arga vykortet trillade ned i brevlådan efter en tidningsintervju. Då komponerade Karin och Josefin Juvelius det klockrena svaret, som nu hyllas.

– På ett litet troll finns det tusen fina människor som stöttar, säger Karin Juvelius.

1 av 6 | Foto: Privat/Montage
Karin och Josefin fick ett argt vykort – och hämnades

Det var på onsdagen som Karin Juvelius fick ett samtal från sin fru, Josefin Juvelius. Hon hade något oväntat att berätta.

– Hon ringde mig igår och sade: ”nu har vi fått vårt första hatbrev”, säger Karin.

”Flator och bögar borde INTE få skaffa gemensamma barn! Sänder helt fel signaler! Barn ska ha en PAPPA och en mamma. Inget annat. För övrigt hur kunde ni hitta ett sånt korkat namn som Juvelius? Hälsningar Elvira”, stod det på kortet som inte hade någon angiven avsändare.

– Jag blev full i skratt till en början när hon läste upp vad som stod. Det är så himla löjligt, men ändå lite fascinerande. Det här är första gången vi fått någon reaktion på att vi är två tjejer som lever tillsammans, säger Karin.

”Kul att poängen nådde fram”

Paret tror att kortet var en reaktion på en nyhetsartikel i Södermanlands Nyheter de medverkat i. Artikeln handlade om deras engagemang i Nyköpings första Pridefestival, och i intervjun berättar paret att de väntar sitt första gemensamma barn.

– Kortet verkar vara från en liten krigare som sitter hemma och muttrar, och som vill rädda världen en person i taget. Hen är ju i alla fall ambitiös som har skrivit ihop ett vykort, säger Karin.

Efter att ha gjort en polisanmälan bestämde sig paret för att skriva ett öppet svar till ”Elvira” – på Facebook. Och nu hyllas de av tusentals.

Du skriver att flator och bögar INTE borde få skaffa gemensamma barn.
Ja, alltså vi håller med! Det blir lätt riktigt dålig stämning om en flata plötsligt går och skaffar ett gemensamt barn med en bög helt utan flatans frus vetskap. Tänk vilket triangeldrama, my gosh (...). Det är helt okej att känna sig vilsen och osäker och det är så lätt ta ut sin egen frustration på sin omgivning i de pressade lägena. Det i sig är ett jättevanligt problem och du ska veta att du inte är ensam.
Vill du prata om dina bekymmer kan vi gärna tipsa om en samtalskontakt - hör gärna av dig igen i så fall så slussar vi dig vidare till trygga öron som lyssnar.
Du är bra som du är, Elvira! Med eller utan efternamn! Sluta aldrig kämpa.

– Det är kul att poängen nådde fram. På ett litet troll finns det tusen fina människor som stöttar, säger Karin.

”Vi har ett privilegium”

”Elvira” har dock inte hört av sig – men det var heller inte tanken.

– Jag tror inte att personen kommer höra av sig, och vi har inte för avsikt att prata med hen heller. Vi ville göra en poäng av det, säger hon och fortsätter:

– Vi är inte de enda som får skit i brevlådan, och andra får mycket värre skit än vi fått. Vi har privilegiet att vara trygga i oss själva, och ville göra den här poängen för att vi kan. Då gör vi nånting för att sprida lite positiv energi och hjälpa andra.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hbtq

Pride

Trosa

Nyköping

Facebook