”SD-politiker hotade Åkesson för att få riksdagsplatser”

Foto: ANDREAS BARDELL
SD-ledaren Jimmie Åkesson.
NYHETER

De brottsdömda SD-politikerna ställdes utanför riksdagslistan.

Då uppges de ha hotat Jimmie Åkesson, enligt ett brev som Expressen tagit del av.

”De hotade med att ställa till med ett helvete”, skriver SD:s gruppledare Mattias Karlsson i brevet.

När Sverigedemokraterna kom in i riksdagen 2010 stod trotjänarna Roger Hedlund och Runar Filper utanför riksdagslistan. Förklaringen var att båda har ett kriminellt förflutet.

Hedlund, 37, dömdes 2001 för misshandel tillsammans med vännen Robert Larsson, då lokal ledare för nazistiska Nationalsocialistisk front. Filper, 53, dömdes för 13 brott på 80-talet, bland annat för misshandel, och fick flera fängelsestraff.

Till valet fyra år senare stod duon med på riksdagslistan - och i dag är båda ledamöter för SD. Anledningen kan vara att Hedlund och Filper hotat partiledaren Jimmie Åkesson, avslöjar ett brev skrivet av SD:s gruppledare Mattias Karlsson som Expressen tagit del av.

Ville bortse från domarna

I brevet, som Karlsson skrivit till före detta riksdagsledamoten Thoralf Alfsson efter att denne kritiserat SD-profilernas frånvaro på riksdagslistan, framkommer att Hedlund och Fliper krävt att Åkesson bortsett från deras kriminella förflutna och tagit med dem på listan.

Karlsson skriver: ”När Roger under förra året fungerade som sammankallande i valberedningen kallade han och Runar Filper, Jimmie Åkesson till ett slutet möte. Vid detta möte förklarade Filper och Hedlund frankt för Åkesson att de, genom sitt inflytande i valberedningen, nu hade ett avgörande inflytande på partiets framtid. De avkrävde Åkesson ett löfte om att han skulle bortse från deras kriminella förflutna och stödja deras respektive kandidaturer till riksdagen i år.”

Skulle ”ställa till ett helvete”

Duon skulle enligt brevet bland annat ha hotat med att ”ställa till ett helvete” för Åkesson om han inte uppfyllde deras viljor.

”Om han (Åkesson) inte gjorde det så hotade de med att ”ställa till ett helvete” för Åkesson genom att dels sparka Richard Jomshof mfl ur styrelsen och ersätta dessa med gamla bunkerister som är motståndare till Åkesson och dels genom att ställa till bråk inför medierna på landsdagarna så att partiledningens mediastrategi för mötet fullständigt spolierades. Åkesson såg sig i det läget tvungen att tillmötesgå deras krav, men han såg sig däremot inte bunden till ett löfte som givits under sådana premisser”, står det i brevet som skickades i mars 2010.

Runar Hedlund har kommenterat de påstådda hoten i Expressen. ”Jag vet inte vad som åsyftas här mer än att jag likt många andra så klart haft åsikter inför framställandet av riksdagslista”, skriver Hedlund, medan Filper berättar för tidningen att han inte har något minne av eller vill kommentera händelsen.

ARTIKELN HANDLAR OM