Videon som hyllas – för sitt oväntade slut

NYHETER

Brukar du skicka sms medan du promenerar eller kör? Den här infovideon från Västra Kapprovinsens regering visar att det kan få både pinsamma och farliga konsekvenser.

Foto: TT/Montage
Fotona är exempelbilder och har inget samband med texten.

Plötsligt står lyktstolpen bara där. Det låter ”klonk” och du kastar förlägna blicka kring dig för att säkerställa att ingen bevittnat din ouppmärksamma fadäs. Att skicka sms medan man är ute och går kan ofta få pinsamma – och ibland smärtsamma – konsekvenser.

Skrattet fastnar i halsen

Extra tydligt blir detta i en ny informationsfilm från sydafrikanska Västra Kapprovinsens regering, som fått stor spridning. I stil med de mest underhållande Youtube-samlingarna visar videon hur ett otal olika personer gör bort sig medan de promenerar med näsan i mobilen. Det är extremt svårt att hålla sig för skratt.

Men sedan fastnar skrattet plötsligt i halsen när videon alldeles mot slutet tar en oväntad och hemsk vändning. Personen i bilen tittar bara ned på mobilskärmen för en sekund, men det räcker.

”Multitasking är en farlig myt”

De våldsamma bilderna är obehagliga och kampanjbudskapet, ackompanjerat av hashtaggen #ItCanWait, är tydligt: du kan inte ens använda mobilen när du är ute och går, så varför göra det när du kör?

Multi-tasking är en farlig myt. Trots att våra hjärnor kan hoppa fram och tillbaka mellan uppgifter är vi inte byggda för att göra mer än en sak åt gången, skriver Västra Kapprovinsens myndigheter i sin kampanjtext och fortsätter:

– Det finns inget samtal, och verkligen inget textmeddelande, som är så viktigt att det är värt ett människoliv. Det kan vänta.

ARTIKELN HANDLAR OM