Kronprinsessan om uppfostran: ”Barn ska få vara barn”

Foto: TT

avMalin Wigen

NYHETER

Precis som kronprinsessan Victoria kommer prinsessan Estelle och prins Oscar att växa upp i rampljuset. I en intervju med SVT säger hon hu hon vill att de ska uppfostras.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel har tillsammans prinsessan Estelle, fem år, och prins Oscar, ett år. Hon försöker ge dem samma uppväxt som hon själv fick – där det var en bra balans mellan barnlek och att lära känna rollen och sammanhanget.

– För mig är det viktigt att barn ska få vara barn och det var det för mina föräldrar också, säger kronprinsessan Victoria till SVT.

Än är ingen av barnen medvetna om vilket liv som väntar dem. Victoria tror att det kommer uppstå naturliga tillfällen där de kan prata om sådant. Hon ser det som en successiv del i deras utveckling och vardag.

”Får välja hur hon ska firas”

På frågan om de känner något behov av att skydda barnen från uppståndelsen säger hon så här:

– Det är klart att det ska ske på barnens villkor och att de ska känna sig trygga och bekväma med personerna de har omkring sig. Man behöver inte göra det konstigare än så.

Victorias födelsedagar har uppmärksammats stort genom åren – än är det inte på tapeten att Estelle kommer att firas lika stort.

– Vi har inte tagit något beslut om hur Estelle ska firas och jag tror det kan vara skönt för henne att få fira med familj och vänner på det sätt hon själv väljer, säger kronprinsessan Victoria till SVT.

ARTIKELN HANDLAR OM