Stora skogsbränder nära turistparadiset

NYHETER

Kraftiga skogsbränder härjar på franska rivieran och Korsika.

Över 2000 personer kämpar mot lågorna – och ett 20-tal poliser och brandmän har skadats.

– Vi hör helikoptrar som flyger lågt över oss. Brandbilarna går i skytteltrafik, säger svenska Francesca till Aftonbladet.

1 av 9 | Foto: PASCAL POCHARD-CASABIANCA / AFP

Vet du mer? Är du på plats? Tipsa | Aftonbladet

Foto: Privat.
Familjen O’Brien Apelgren: Fransesca, Rikard, William, 13, Lawrence, 12 och Eugen, 10.

Sent på måndagseftermiddagen utbröt stora skogsbränder på flera orter i sydöstra Frankrike. Totalt stod uppemot 3000 hektar mark i lågor, rapporterar lokaltidningen Vosges matin. Starka vindar gör att bränderna i bergen närmar sig kusten – mitt under högsäsongen för turismen. Bland annat har Saint-Tropez och staden Carros nära Nice drabbats.

Räddningstjänstens flygplan släpper vatten på lågorna i hopp om att stävja spridningen – som i de starka vindarna kan komma att fortsätta under tisdagen. Stephane Bouillon som är motsvarande landshövding i Provence-Alpes-Cote d’Azur-regionen, säger i Europe 1 att han tror att elden kommer att fortsätta att sprida sig till på onsdagskvällen eftersom de starka vindarna inte kommer att lugna sig förrän under torsdagen. Bouillon lovar att ”sätta in många resurser” – bland annat 19 flygplan.

– Totalt har vi över 2000 personer som jobbar med släckningen, säger Bouillon.

– Omkring 1000 kommer från resten av Frankrike och 1000 är på plats och försöker ingripa och lindra skadan efter de tre dagar av dåligt väder vi kommer att ha här.

”Såg mörka moln”

Svenska familjen O’Brien Apelgren från Stockholm är i den klassiska semesterorten Sainte-Maxime på Rivieran. På måndagskvällen kände de hur röklukten spred sig – då tog de bilen en bit för att kolla vad som var på gång.

– Vi såg mörka, mörka moln av brandrök som kom från berget och gick ner och ut över vattnet, säger mamma Francesca O’Brien Apelgren.

Det stora pådraget med både brandbilar och helikoptrar gjorde att familjen började förstå omfattningen av branden. De åkte hem till sin bostad och slog på tv:n för att följa med i nyheterna.

– Det verkar som att brandkåren fortfarande håller på med släckningsarbetet, säger Francesca vid 23-tiden.

”36 grader varmt”

Än känner familjen inte någon oro för sin egen säkerhet. Men de håller koll på utvecklingen.

– Det är mycket skog och väldigt torrt i marken. Det är 36 grader varmt och ska blåsa i morgon, säger Fransesca.

Blåsten hon pratar om är mistralen – den medelhavstypiska vinden som väntas dra genom Sainte-Maxime i upp till 65 kilometer i timmen under onsdagen.

– Parasollet vi hade på stranden blåste bort. Vinden tar till och med tag i bilen, säger Francesca.

Minst 15 poliser skadade

Flera skogsbränder rasar i staden Carros nära Nice, och i turistorten Saint-Tropez. Fler än 270 brandmän arbetar på platsen, dussintals hem har evakuerats och ett hus har brunnit ner.

En bit upp på fastlandet, rakt norr om Marseille och Aix-en-Provence, har 1 400 hektar skog förstörts i områdena Luberon och Bastidonne. Ungefär hundra invånare och flera hästar evakuerades i Mirabeau i närheten.

Bränderna var inte under kontroll under tisdagmorgonen och enligt Vosges matin har fyra brandmän skadats, varav en allvarligt, i insatser i Var-området.

På ön Korsika härjar en brand som täcker 900 hektar skog och hotar flera hem i kommunen Biguglia som tvingats att utrymmas, enligt AFP.

– Elden är väldigt kraftig och rör sig mot bebodda delar i Biguglia, säger Michael Bernier vid civilförsvaret till nyhetsbyrån.

Enligt lokala myndigheter på Korsika kämpade 160 personer från räddningstjänst och polis under måndagen mot branden. Minst 15 poliser ska ha skadats under insatserna, skriver LCI. Enligt den franska tv-kanalen har de blivit allvarligt förgiftade av röken.

ARTIKELN HANDLAR OM