Skalliga män dödas – flinten används i häxritualer för att skapa rikedom

NYHETER

Polisen i Mozambique har gått ut med en varning till alla flintskalliga män efter fem mord på kort tid - där samtliga offer saknat hår.

– Man tror att flintskalliga mäns huvuden innehåller guld, säger polisen.

Nu varnas skalliga män i Mozambique efter att fem män dödats på kort tid i rituella mord, syftet är att använda deras kroppsdelar för att skapa rikedom.
– Man tror att flintskalliga mäns huvuden innehåller guld, säger polisen Alfonso Dias under en presskonferens i staden Maputo.

Flintskallighet ska skänka rikedom

Det ska enligt honom finnas samhällen där man tror att flintskallighet genererar rikedom och de dödade männens organ används därför i ritualer som ska göra andra förmögna.

Enligt, Jose Tembe, reporter på BBC på plats i Maputo så är det häxdoktorer som sprider myten och ”beställer” flintskalliga huvuden.

Två personer gripna

Två personer har gripits misstänkta för morden. De misstänkta är i 20-årsåldern och hemmahörande i Mozambique, rapporterar AFP.

Enligt de misstänktas vittnesmål skulle organen användas i ritualer för att skapa rikedomar för klienter i Tanzania och Malawi, skriver AFP.

Det har tidigare funnits en tradition av att döda människor med albinism i Östra Afrika, skriver BBC. Deras kroppsdelar har använts av häxdoktorer för att att göra amuletter och brygder.

ARTIKELN HANDLAR OM

Maputo