Trump drar tillbaka stöd till oppositionen i Syrien

avDaniel Nilsson

NYHETER

Donald Trump har beslutat att avveckla det militära stödet till oppositionsstyrkorna i Syrien, uppger Washington Post.

Det innebär att USA endast står för luftanfall och stöd till koalitionsgruppen SDF som strider i bland annat Raqqa.

”Vi går i Rysslands fälla och spelar Putin rakt i händerna”, säger Mellanösternexpertern Charles Lister.

1 av 2 | Foto: TT
Donald Trump.

USA:s president Donald Trump har beslutat att avveckla det CIA-program vars syfte var att träna och beväpna de syriska oppositionsstyrkorna i kampen mot dess regim och presidenten Bashar al-Assad.

Beslutet kommer efter att Trump och Rysslands president Vladimir Putin möttes i Hamburg under den senaste G20-träffen, där man tillsammans meddelade att en vapenvila ska träda i kraft i sydvästra Syrien den 9 juli.

I samband med G20-mötet ska, förutom det officiella mötet, även ett andra möte ägt rum mellan de båda presidenterna.

Kan få stora konsekvenser

Att Trumps möte med Putin skulle haft någon inverkan på det senaste beslutet slås dock tillbaka av USA. Enligt talesmän för både CIA och presidentens nationella säkerhetsråd ska beslutet om att avveckla det militära stödet för oppositionen ha tagits redan för en månad sedan inte varit ett av villkoren för den USA och Rysslands senaste överenskommelse om vapenvila.

CIA-programmet sanktionerades under 2013 av USA:s tidigare president Barack Obama för att då sätta press på Syriens president Bashar al-Assad att lämna ifrån sig makten då USA ansåg att Assadregimen hade ”flagranta brist på respekt” mot det syriska folket.

Förespråkare för programmet hävdar nu att beslutet får stora konsekvenser. Vissa analytiker menar att det förmodligen kommer att leda till att mer radikala grupperingar inom Syriens gränser kommer att få mer makt och att det på sikt skadar trovärdigheten av USA:s närvaro i Syrien.

Det enda engagemang USA nu har kvar i Syrienkriget är flygattacker och stöd till milisgruppen SDF, som består av bland annat kurdiska, arabiska och kristna medlemmar, och som strider mot IS i Raqqa.

”Spelar Ryssland i händerna”

Trumps delaktighet med Ryssland står redan nu under stor granskning sedan det framkommit uppgifter om rysk påverkan i 2016 års presidentkampanj.

Författaren och Mellanöstern-experten Charles Lister menar att beslutet om att lägga ner CIA-projektet gör oppositionen allt svagare och spelar Putin rakt i händerna.

– Vi går rakt i Rysslands fälla, menar han.

Medlemmar ur den tidigare Obamaregeringen säger att beslutet förankrar Assads position i Syrien:

– Det här är en kraft vi inte har råd att helt överge. Om man slutar att ge medel till rebellerna kommer det att vara ett stort strategiskt misstag, säger Ilan Goldberg, tidigare ansvarig för Obamas säkerhetsprogram för Mellanöstern, och nu chef för Mellanösternprogrammet vid en amerikansk tankesmedja vid namn CNAS.

Talesmän för Trumpregeringen menar att programmet kommer att fasas ut under flera månaders tid med möjlighet att även i fortsättningen ge stöd åt oppositionen.

ARTIKELN HANDLAR OM