Nivette Dawod

Mosul har befriats – nu väntar en farlig tid

Irakiska armén utropar seger över Mosul och terrorsekten IS lider ett stort bakslag för sitt så kallade sunnimuslimska kalifat.

Nu väntar en farlig tid för omvärlden.

För var ska ideologin slå rot härnäst?

När jag skriver detta är det bara fyra dagar sedan jag och fotograf Jerker Ivarsson landade i Sverige efter att ha arbetat i Mosul.

Varje dag sedan vi kom hem har vår medarbetare, det vi journalister kallar vår fixare, som bor i Irak, sms:at oss om att befrielsen är nära.

Redan i går hävdade irakiska styrkor att Mosuls gamla stad var i arméns händer.

Under söndagen tystnade plötsligt ljudet av strider, berättar kollegor som är kvar i staden.

Snart började istället glädjeskott att skjutas. Premiärminister Haider al-Abadi har utropat seger och skakar hand med soldater i Mosul.

Det sunnimuslimska kalifatet som IS ville bygga i staden är krossat.

Men IS grymma ideologi lever kvar. Och dess konsekvenser kommer att vara långvariga.

Vi mötte ett fruktansvärt lidande i Mosul.

Fattiga, skadade, utsvultna människor som lämnade sin hem och allt de ägde.

Som sett anhöriga dödas och skadas.

Flera av dem log när de pratade om friheten de kände nu.

Men andra gjorde det inte.

En kvinna togs med explosiva föremål på ett fältsjukhus vi besökte i tisdags. Varför hon kan ha planerat att döda små barn och flyende familjer får vi aldrig veta. Inte heller vad hennes öde blir nu.

En av de män vi sett på flykt ut ur de trånga gränderna i Mosuls gamla stad dök upp på en kurdisk nyhetssajt i torsdags. Han anklagades för att vara en av ledargestalterna inom IS i Mosuls gamla stad, och tillfångatogs samtidigt som vi befann oss på platsen. Vår fixare syns i bakgrunden på en av bilderna som soldater tagit av mannen.

”Vi stod alldeles bredvid en IS-terrorist”, smsade vår fixare.

Får den mannen en rättvis rättegång nu?

Eller utsätts han för en utomrättslig avrättning, som bland annat Expressen berättat att irakiska federala poliser genomfört under offensiven?

Sovande celler, självmordsbombare och försåtsminering är IS paradgren.

Om det är någonstans terrorideologin har kunnat växa så är det i Mosul, där sunnimuslimer var i majoritet när IS tog kontrollen för tre år sedan.

Nu har irakiska, övervägande shiamuslimska, styrkor och milisgrupper med stöd av Iran krigat för att ta tillbaka staden. I andra områden i Irak finns IS kvar.

Så var tar IS ideologi vägen?

Terrorexperter har flera gånger förklarat hur IS-terrorister omgrupperar sig. Några kanske försöker ta sig till Syrien, där striden om Raqqa och Deir Ezzor står närmast. Utländska IS-anslutna kan vara på tillbaka sina hemländer, några av dem i Europa.

Det är ett stort bakslag för terrorsekten att ha förlorat sin irakiska huvudstad Mosul, men för ideologin gör det ingen skillnad.

Att irakiska styrkor lämnade vapen och mark hals över huvud när IS intog staden för tre år sedan är det ursprungliga bakslaget.

Att terrorgruppen kunde hålla kontrollen över Mosul under tre långa år är det nutida bakslaget.

Det sunnimuslimska drömkalifatet må vara krossat.

Men de sekteristiska striderna kommer tyvärr att fortsätta i Irak under lång tid framöver.

Publisert:

LÄS VIDARE