Maktkamp i knarkartellen – 2 000 döda på en månad

NYHETER

Knarkkungen ”El Chapo” greps och utlämnades till USA.

Det blev starten för ett blodigt krig inom Sinaloakartellen.

Totalt har 1 938 dödats – bara under januari månad.

1 av 2 | Foto: AP/Eduardo Verdugoel
Joaquin ”El Chapo” Guzman visas upp för pressen efter gripandet 8 januari 2016.

Efter att maffialedaren Joaquín ”El Chapo” Guzmán greps för en månad sedan har mordfrekvensen under januari månad i de norra delstaterna Chihuahua och Sinaloa stigit med mer än 50 procent.

I januari ökade morden i delstaten Sinaloa med 50 procent jämfört med samma månad förra året, enligt den statliga justitieministerns kontor.

Den blodiga statistiken tros vara en följd av interna splittringar inom drogkartellen Sinaloa, som ”El Chapo” var ledare för.

Den mäktiga ”kungen” för Sinaloa kartellen utlämnades till USA förra månaden och sitter nu i ett fängelse i New York i väntan på rättegång.

Säkerhetsanalytiker menar att det pågår en maktkamp mellan ”El Chapos” söner Alfredo och Ivan Archivaldo på ena sidan och en annan ledare, Damaso ”El Licenciado” Lopez, å andra sidan.

– I ledarens frånvaro slåss de över vem som ska kontrollera organisationen, sade försvarsminister Salvador Cienfuegos i samband med att fler soldater skickades till Sinaloa.

Fler soldater

Fler soldater har skickats till Sinaloa och de militära styrkor som redan är där kommer att omorganiseras. Samtidigt har myndigheterna tvingats ställa in lektioner i 148 skolor, med hänvisning till säkerhetsproblem.

Samtidigt brottas Mexiko med en av sina värsta diplomatiska kriser på många år. USA:s president Donald Trump har hotat Mexiko med en gränsskatt, utvisningar och en mur för att hålla borta illegala invandrare.

ARTIKELN HANDLAR OM

Mexiko