Nygifta parens chockbesked – vigseln räknas inte

NYHETER

Victoria-Elisabet Lupaca och José Cavero gifte sig i Stockholms stadshus i december. Igår kom det snopna beskedet –  de är inte gifta på riktigt.

Efter kommunens tabbe måste 38 par få sina äktenskap godkända av justitieministern.

– Vi trodde inte det kunde hända, säger Victoria-Elisabet Lupaca.

Foto: Lisa-Marie Chandler
Victoria-Elisabet Lupaca och José Cavero trodde att de gift sig i Stockholms stadshus.

Den 17 december är en minnesvärd dag för Victoria-Elisabet Lupaca och José Cavero. De ville avsluta året på bästa sätt genom att vigas innan året tog slut. Under en intim ceremoni gifte de sig i Stockholms stadshus.

Men på tisdagen kom det mycket förvånande beskedet – att giftermålet inte är giltigt. De har blivit vigda av en person som inte varit en godkänd vigselförrättare, och därför räknas inte giftermålet.

– Vi är chockade över att det kunde hända. Vi tog det lite som ett skämt, jag och min man... eller ja, sambo får man väl säga, skämtar Victoria-Elisabet Lupaca.

”Det får inte hända”

Vigselförrättaren heter Olle Burell och är socialdemokratiskt skolborgarråd i Stockholm. Han var lika ovetandes som paren om att han inte hade hade tillstånd att viga, han fick klartecken av kommunen i juli 2015.

Olle Burell skriver i ett sms till Expressen: ”Att få dela brudparens stora stund har varit lika fantastiskt varje gång. Jag är både chockad och ledsen över att de blivit drabbade av något som inte får ske.”

De 38 vigslarna som inte räknas ägde rum den 23 juli, 10 september och 17 december.

Anneli Hilmersson, biträdande chef för den administrativa avdelningen på Stadsledningskontoret är bedrövad över vad som hänt.

– Det är vi på Stockholms stad som av misstag registrerat honom som förordnad, fast han inte har fått klartecken från Länsstyrelsen. Det får inte hända, men det har hänt, säger Anneli Hilmersson.

Måste godkännas av justitieministern

Men det ser ut att lösa sig för de ofrivilligt ogifta paren. Länsstyrelsen kommer att be paren om en fullmakt. Sedan skickas en ansökan in till regeringen om att giftermålen ska godkännas retroaktivt.

– Skulle det inte gå igenom så hade vi blivit upprörda, då får vi väl gifta om oss. Samtidigt betyder äktenskap mer än ett bevis på papper, nu ser vi mest det komiska i situationen, säger Victoria-Elisabet Lupaca.

Fallet kommer troligtvis att tas upp på ett regeringssammanträde på justitiedepartementet någon gång i mars, och den som undertecknar godkännandet blir ingen mindre än justitieministern.

Om paren fortfarande vill gifta sig, vill säga.