Uppgifter: Så blir Trumps nya inreseförbud

avChristoffer Nilsson

Donald Trumps kontroversiella inreseförbud stoppades av domstol.

Men ett nytt försök från presidenten är att vänta.

Ett nytt utkast visar att samma sju länder som tidigare står i fokus, rapporterar AP.

President Trumps inreseförbud orsakade kaos på flygplatser i stora delar av världen.

Förvirringen var till en början total när medborgare från sju muslimdominerade länder hindrades att ta sig in i USA även om man redan hade ett giltigt visum.

Efter bara några veckor stoppades presidentens order av domstol. Inreseförbudet ansågs inte vara förenligt med amerikansk lag.

Ny version av ordern

Sedan bakslaget i domstol har Donald Trump varit tydlig med att det sista ordet i frågan inte är sagt.

Nyhetsbyrån AP rapporterar att utkastet till en ny version av presidentordern visar att medborgare från samma sju länder – Iran, Irak, Syrien, Jemen, Somalia, Sudan och Libyen – drabbas.

En av de stora skillnaderna uppges vara att personer som redan fått godkänt på sin visumansökan och personer med dubbla medborgarskap inte drabbas.

Det nya utkastet skiljer sig också genom att myndigheter inte specifikt ska peka ut och neka syriska flyktingar, skriver AP.

Vita huset bekräftar utkast

Uppgifterna kommer från en högt uppsatt myndighetsperson som pratat med nyhetsbyrån mot löfte om anonymitet. Enligt källan kan utkastet fortfarande komma att ändras ytterligare.

Vita husets talesperson Sarah Huckabee bekräftade för AP att dokumentet som cirkulerade var ett utkast och att en slutgiltig version snart kommer att offentliggöras.

ARTIKELN HANDLAR OM