S redo att skrota premiepensionen

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Skandalerna kring fondbolagen Falcon Funds och Allra gör att regeringen vill göra om systemet för premiepension.

– Ingen ska riskera att bli lurad i vårt allmänna pensionssystem, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Socialdemokraterna är beredda att skrota premiepensionen, om systemet inte förändras i grunden. (Arkivbild)
Foto: Pontus Lundahl/TT
Socialdemokraterna är beredda att skrota premiepensionen, om systemet inte förändras i grunden. (Arkivbild)

I fjol lurades runt 22 000 pensionssparare av det Malta-baserade fondbolaget Falcon Funds. En miljardskandal som fått rättsligt efterspel.

Nu senast är det pensionsbolaget Allra som varit i blåsväder för uppgifter om tvivelaktiga affärsmetoder och höga chefsarvoden.

– Rapporteringen om pensionärer som berövats pensionspengar samtidigt som förvaltarna har blivit rika gör mig upprörd. Har du arbetat hårt ett helt yrkesliv så ska du ha en trygg pension, säger Stefan Löfven till TT.

Tydligt mandat

Han ger nu socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) och finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund (MP) i uppdrag att förhandla fram en lösning med de borgerliga partierna i pensionsgruppen.

Premiepensionen är en liten del av det allmänna pensionssystemet, där den enskilde själv väljer var pengarna ska placeras. I dag finns över 800 fonder att välja mellan och ytterst få gör ett aktivt val.

– Vi måste se till att det finns ett regelverk som inte gör att man behöver vara finansexpert för att kunna känna sig trygg med att ens pensionspengar går dit de ska, säger Annika Strandhäll till TT.

Redo att skrota

Om de borgerliga inte är beredda att förändra systemet med premiepension i grunden, så är Socialdemokraterna beredda att överge systemet, som de aldrig varit riktigt förtjusta i.

– Visst det var en bärande del av pensionsöverenskommelsen när det nya pensionssystemet kom på plats, men vi kommer inte framåt kunna stå bakom en konstruktion som utsätter våra sparare för en så här stor risk, säger Strandhäll.

Det stora antalet fonder innebär inte enbart att det är komplicerat att göra ett bra val, det öppnar också möjligheter för oseriösa aktörer, eftersom det är svårt att ha koll på alla bolag.

Extremt system

Strandhäll anser att systemet har eskalerat bortom all kontroll och vill därför ha färre fonder. I andra länder med valsystem handlar det om kanske upp till tolv olika val.

– Det här är ett extremt system och vi har en situation som ingen har kunnat förutse, säger Annika Strandhäll.

Förändringarna måste ske "skyndsamt", enligt ministern. De senaste åren har det gjorts flera utredningar om premiepensionssystemet, så det finns ingen anledning att utreda på nytt – förslagen finns där, anser hon.

Och statsministern sparkar över bollen till M-ledaren Anna Kinberg Batra.

– Jag utgår från att Moderaterna som värnar premiepensionssystemet nu ser behovet av att reformera det, för våra pensionärers skull, säger Löfven.


LÄS OCKSÅ: Vem vill bli pensionär?

Aftonbladets artikelserie om pensionärernas villkor.

Här hittar du alla artiklarna i serien.

Publicerad:

LÄS VIDARE