Katten Gracie bankade på dörren – räddade familjens liv

Foto: Skärmdump: CBS Philadelphia
Katten Gracie räddade parets liv.
NYHETER

Paret låg och sov när katten Gracie plötsligt började banka på sovrumsdörren.

Hennes ihärdiga beteende räddade parets liv, skriver Madison.

Annette och Kevin Shanahan i delstaten Wisconsin, USA, låg och sov en natt i början av februari. Deras vuxna barn var borta på fest. Mitt i natten vaknade Annette och kände sig svag, illamående och förvirrad. Hon hade svårt att andas och klev ur sängen, men föll ihop i en fåtölj.

– Jag trodde att jag höll på att få en hjärtattack. Det gjorde så ont, säger hon till Madison.

Kevin vaknade inte av Annettes kollaps – däremot av något annat.

– Plötsligt hörde jag att katten Gracie slog och bankade på dörren. Jag klev ur sängen för att få henne att sluta, och när jag tittade till vänster såg jag Annette i fåtöljen, säger han till nyhetskanalen WREG.

”Kan inte tänka”

Kevin kände själv att han inte fick någon luft och lyckades knappt ringa larmcentralen. Paret tog sig till vardagsrummet och öppnade ett fönster, men var för förvirrade av syrebristen för att inse att de kunde lämna huset.

– Medvetandet var så dimmigt. Man kan inte tänka. Jag har aldrig varit med om något liknande i hela mitt liv. Man kan inte lägga ihop tankarna, säger Kevin till Madison.

När räddningstjänsten anlände upptäckte brandpersonalen höga halter av kolmonoxid i huset. Det visade sig bero på ett fel i varmvattenberedaren.

Tackar katten för sina liv

Paret menar att de har Gracie att tacka för sina liv. Hon brukar inte försöka ta sig in i sovrummet och hade hon inte gjort det nu hade paret antagligen kvävts i sömnen.

– Utan henne hade vi uppenbarligen inte varit här i dag, säger Annette till Madison.

Veterinären Katy Nelson berättar för Huffington Post att katter påverkas snabbare av kolmonoxidförgiftning än vad människor gör. Det betyder att Gracie förmodligen befunnit sig i en bättre ventilerad del av huset när olyckan hände.

– Symptomen av kolmonoxidförgiftning hos djur liknar dem som människor får. Så liten som katten är borde hon definitivt ha påverkats snabbare än dem. Så jag måste anta att hon befunnit sig någonstans med bättre ventilerad luft, säger hon.

Turligt nog klarade sig även Gracie och hennes två kattkompisar oskadda från gasläckan.

ARTIKELN HANDLAR OM

Katter

Wisconsin

USA