Han mötte rovdjuret i trädgården

1 av 2
NYHETER

Magnus Cedin och sonen Arvid kunde inte tro sina ögon när de tittade ut genom fönstret på måndagmorgonen.

Bara femton meter från huset satt ett lodjur och spanade, skriver Jönköpings-Posten.

Klockan var runt 8 på måndagmorgonen, när Magnus Cedin, 24, skulle göra frukost åt sonen Arvid, 1 år, i hemmet Jonsbolet, i Daretorp i Västra Götaland. När han stod och bredde smörgåsar fick han syn på något stort och lurvigt ute på tomten.

– Jag hade precis släppt ut hundarna i inhägnaden och fick syn på något i fönstret. Jag tyckte att den hade sådan konstig gångstil och tänkte ”vad fan är det där?”, berättar han.

Magnus gnuggade sina sömndruckna ögon och tog sig en närmare titt genom fönstret. Där satt ett lodjur och spände ögonen i hundarna.

– Det var några sekunders hjärtstopp där kan jag säga. Jag vågar inte ens tänka på vad som hade hänt om hundarna hade fått syn på honom.

”Stirrade oss rakt i ögonen”

Lodjuret tröttnade på hundarnas lek, vände huvudet mot solen, sträckte på sig ståtligt som kattdjur gör och promenerade vidare runt huset.

– Då tog jag Arvid och sprang till ett annat fönster. Då kom han jättenära, typ femton meter från huset bara. Det var då jag började ta kort.

Ettårige sonen Arvid har alltid haft katter omkring sig och började därför vant att locka på lodjuret.

– Han trodde ju att det var en katt, trots att den var så stor. Efter ett litet tag knackade han till på fönsterrutan och lodjuret vände sig om och stirrade oss rakt i ögonen innan han gick vidare.

Magnus Cedin har sett lodjur förut men aldrig på så nära håll och inte heller ett så stort som det på tomten.

– Då har jag ändå bott i skogen i hela mitt liv. Jag vet inte om han var ute och letade efter en hona och markerade revir. Jag blev lite skärrad faktiskt, katten har nog större koll på oss än vad vi tror. Men jag funderar på att åka och köpa en trisslott,

ARTIKELN HANDLAR OM