En till person gripen – misstänks ha mördat Kim Jong-nam

NYHETER

Halvbrodern till Nordkoreas ledare förgiftades på en flygplats i Malaysia av två nordkoreanska agenter på tisdagen.

Då greps en kvinna, misstänkt för dådet. Nu har ytterligare en kvinna och en man gripits misstänkta för inblandning i mordet, enligt AP.

1 av 3 | Foto: The Asahi Shimbun / THE ASAHI SHIMBUN VIA GETTY IMAG THE ASAHI SHIMBUN

Nordkoreanska ledaren Kim Jong-uns halvbror Kim Jong-nam befann sig på en flygplats i Malaysia när han ska ha mördats av två kvinnliga agenter. Enligt Sydkoreas underrättelsetjänst är de båda agenterna nordkoreanska.

På onsdagen greps en 28-årig kvinna med vietnamesiskt pass på flygplatsen i Kuala Lumpur. Natten till torsdag greps ytterligare en 25-årig kvinna från Indonesien misstänkt för inblandning i dådet. Bara några timmar senare bekräftade den malaysiska polisen att ytterligare en person gripits, en man.

Enligt Reuters, som hänvisar till den statliga nyhetsbyrån Bernama, ska de båda nu anhållna kvinnorna ha satts i häkte. Inledningsvis kommer de att stanna där i sju dagar.

Sydkoreanska myndigheter och amerikanska underrättelsekällor anser att Kim Jong-uns halvbror lönnmördats av nordkoreanska agenter.

Bekräftar att kvinnan på bilden har häktats

En malaysisk myndighetskälla bekräftar för Reuters att kvinnan på de bilder som spridits på många internationella medier är den kvinna som arresterades i onsdags.

– Utredningen fortsätter. Vi kommer att förhöra de två häktade kvinnorna efter lagens regler, säger polisen till Reuters.

Ett officiellt uttalande om gripandet kommer senare i dag, rapporterar TT-Reuters. Polisen har sagt att de letar efter flera utländska misstänkta.

Hade stående order om mord på sin bror

Den sydkoreanska staten har bekräftat att Kim Jong-nam blivit förgiftad. Den nordkoreanske ledaren Kim Jong-un ska ha haft ”stående order” sedan 2012 om att få sin halvbror lönnmördad, rapporterar Reuters.

Kim Jong-nam, den äldre av de två, levde i exil efter att ha flytt Nordkorea. Enligt AFP ska han ha sagt att han gjort sig känd som en förespråkare för reformer och varit kritisk mot ledardynastin i Nordkorea.

År 2001 blev Kim Jong-nam påkommen då han försökte ta sig in i Japan, enligt uppgift för att besöka Disneyland, med ett falskt pass. Då hade han länge setts som den självklare ”tronföljaren” till fadern Kim Jong-il. Efter snedsteget ansågs han inte längre lämplig och den yngre Kim Jong-un axlade manteln.

ARTIKELN HANDLAR OM