Trump väntas skära ned på bistånd

Foto: Evan Vucci/AP/TT
Donald Trump pratar med reportrar ombord på presidentplanet. Arkivbild.
NYHETER

Mindre pengar till bistånd och miljöfrågor, mer till säkerhet och försvar.

President Donald Trumps budgetförslag fokuserar på ”amerikanernas säkerhet”.

Nu får amerikanerna veta hur Trumps många löften till väljarna ser ut i siffror.

Utrikesdepartementet föreslås få en 28-procentig sänkning av anslagen. Försvaret blir den stora vinnaren, och får nära tio procent mer pengar.

"Det är dags att prioritera amerikanernas säkerhet, och att be resten av världen att ta sitt ansvar och betala sin del", skriver Trump i ett brev där han introducerar budgeten.

Signal till omvärlden

Fyra miljarder dollar (motsvarande cirka 40 miljarder kronor) avsätts detta år och nästa för att bygga den utlovade muren mot Mexiko. Trump har upprepade gånger sagt att Mexiko ska betala för muren, som väntas kosta minst 15 miljarder dollar.

Miljömyndigheten EPA kan vänta sig en drastisk minskning av anslagen. Det kommer att räcka till myndighetens kärnverksamhet, kommenterar Vita husets budgetchef.

Trumps budgetförslag innehåller inte många detaljer och kommer att göras om och granskas av kongressen innan den slutgiltiga, mer heltäckande, budgeten släpps i maj. Därför är förslaget just nu lika mycket ett politiskt ställningstagande som en reell budgetplan. Förslaget kan även ses som en signal till omvärlden att Trump sätter USA främst, i enlighet med sin kampanjslogan.

Redan kritik

Säkerhet och försvar är ett säkert kort att satsa på för Trump. En opinionsundersökning har visat att 51 procent av de republikanska väljarna tror att USA kommer att vara mer skyddat från terrorism i slutet av hans tid som president.

Trumps förslag har redan kritiserats från demokratiskt håll.

– Det här är drastiska nedskärningar i många av de program som håller USA säkert, oavsett om det handlat om miljö, livsmedelssäkerhet eller läkemedel, säger kongressledamoten John Yarmuth.

ARTIKELN HANDLAR OM