Massiv polisjakt på beväpnad man som postat Trump-hat

Förstärkt bevakning vid kyrkor i Wisconsin

NYHETER

Han ska ha postat ett regeringskritiskt manifest på 160 sidor till president Donald Trump. För sina vänner uppges han ha avslöjat planer på en attack, enligt NBC News.

I förra veckan gjorde Joseph Jakubowski inbrott i en vapenaffär – och kom över flera grovkalibriga gevär.

Nu jagas han av över 150 poliser i norra USA.

Foto: Rock County Sheriff's Office
Joseph Jakubowski jagas av 150 poliser i USA

En enorm polisinsats pågår i Wisconsin i norra USA efter att 32-årige Joseph Jakubowski i tisdags slog till mot en vapenbutik i staden Janesville. NBC News rapporterar att han då fick tag på 16 grovkalibriga vapen och pistoler. Jakubowski misstänks också vara utrustad med en hjälm och en skottsäker väst.

Polisen befarar att 32-åringen planerar att slå till mot regeringsbyggnader eller kyrkor. Jakubowski har nämligen postat ett 160-sidigt manifest till Vita huset – där han uttrycker sig starkt kritiskt mot politiken och de religiösa institutionerna i USA.

”Arg på alla myndighetsföreträdare”

Polisen beskriver Joseph Jakubowski som ”beväpnad och farlig”. Bevakningen har skärpts vid kyrkor runtom i Wisconsin. FBI har utfärdat en belöning på motsvarande runt 90 000 kronor för information som leder till att han grips.

Enligt NBC News ska 32-åringen vara mycket upprörd över Donald Trump-administrationens politik. Han uppges också ha en fientlig inställning till alla typer av auktoriteter.

– Han är arg på alla myndighetsföreträdare. Oavsett om det handlar om presidenten, lokala representanter eller polisen så tycker han illa om alla som har makt, säger Robert Spoden, polischef i Rock County i södra Wisconsin.

FBI granskar manifestet

I det långa manifestet som skickats till Trump uttrycker Jakubowski en ”stark motvilja mot allt som inte är naturlagar”, uppger polisen. Dokumentet har granskats av FBI i syfte att förstå 32-åringens sinnevärld.

– Manifestet har studerats av FBI:s avdelning för beteendeanalys för att öka vår förståelse av hans attityder och för att hitta ledtrådar eller bevis. Vi använder alla tekniska resurser i detta arbete, säger Robert Spoden till NBC News.

En video där Joseph Jakubowski ses lägga dokumentet på brevlådan har lagts upp på Facebook. Personen som gjorde den publiceringen misstänks vara en medhjälpare till 32-åringen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Wisconsin

USA

FBI