Man åtalas – skrev hatinlägg på Jonas Gardells Facebooksida

Av: Oskar Forsberg, Lilian Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Jonas Gardell.
Foto: Claudio Bresciani /TT
Jonas Gardell.

Jonas Gardell lade ut en bild på Facebook där han syntes med två poliser från fotbolls-EM.

Den gillades inte av alla – en 46-årig man skrev flera homofoba och rasistiska inlägg på artistens sida.

Nu åtalas mannen för hets mot folkgrupp.

– Bra att samhället sätter gränser för hur vi behandlar varandra, säger Jonas Gardell till Aftonbladet.

Foto: Claudio Bresciani /TT
Jonas Gardell.

Komikern och författaren Jonas Gardell lade upp en bild där han, iklädd en fotbollströja, syntes med två poliser under fotbolls-EM förra sommaren. Han skrev en skämtsam text att bilden visade fel proportioner.

Det gillades inte av en 46-årig man som kommenterade bilden:

"Var det före eller efter du blev påsatt av banankukarna. Du ser rätt nöjd ut…stackars Mark”.

Flera protesterade mot inlägget, då fortsatte 46-åringen:

”Alla muslimer måste avlägsnas om det ska bli fred på jorden så enkelt är det (...) Alla homosexuella, kristna, judar, katoliker, hinduer med mera kommer att slaktas likt halal. Just saying om ingen stoppar dem.”

En privatperson reagerade och polisanmälde 46-åringen.

Hundratusentals följare

Jonas Gardells Facebooksida hade vid tillfället över 250 000 följare. Det aktuella inlägget gillades av 414 personer och fick ungefär lika många delningar och kommentarer. Något som åklagaren tagit fasta på i åtalet mot mannen.

– Det är intressant med sociala medier jämfört med traditionella medier. Ansvaret hänger delvis ihop med spridningen. Folk i allmänhet kanske inte känner till att det blir en försvårande omständighet, säger Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet.

Schultz säger att Gardell själv också hade kunnat väcka talan i ett förtalsmål för de kommentarer som riktades mot honom personligen, men hade då sannolikt haft betydligt mindre möjligheter.

– Brå (Brottsförebyggande rådet, reds. anm) utredde, efter ett särskilt regeringsuppdrag förra året, brott mot enskilda som till exempel förtal, hot och ofredande. Man kom fram till att rättsväsendet underpresterar rejält. endast fyra procent av anmälningarna ledde till någon åtgärd, 96 procent ledde inte till någonting överhuvudtaget, säger han.

”Menat som ett skämt”

46-åringen säger sig vara jätteledsen och ångerfull för det han skrivit. Första inlägget var menat som skämt med dåligt ordval, förklarar han. Han befann sig i en jobbig period i livet och var inte helt i balans.

Mannen har erkänt brott och åtalas nu för hets mot folkgrupp i Solna tingsrätt för två inlägg under bilden där han uttryckt missaktning mot muslimer, homosexuella med flera.

– Jag önskar jag kunde be om ursäkt. Det är inget jag normalt brukar skriva, jag kan ha haft det lite jobbigt, säger han.

Mannen har förklarat han att han absolut inte är homofob men kan vara lite kritisk till muslimer.

Han tror att personer som kritiserade hans inlägg troligtvis retade upp honom. Han var också alkoholpåverkad vid tillfället.

– Bra att samhället sätter gränser för hur vi behandlar varandra och att det finns en rättsordning. Vi måste komma tillrätta med det oresonliga hatet i sociala medier. Folk far illa, säger Jonas Gardell till Aftonbladet.

Gardell: ”Ett demokratiproblem”

Gardell har själv aldrig polisanmält någon för trakasserier på internet och tycker det var modigt av kvinnan som polisanmälde.

– Det kallar jag civilkurage. De som försvarar mig på sociala medier får en hatsvans efter sig och skräms till tystnad, det blir ett demokratiproblem.

Samtidigt säger Jonas Gardell att han är långt ifrån lättkränkt för påhopp.

Enda gången han blivit upprörd på allvar var då ett videoklipp på Youtube fick ligga kvar länge trots anmälningar.

– Titeln var: ”Skjut bögen Mark Levengood, med ett kikarsikte på Marks huvud och pistolskott”. Först efter flera påstötningar i media togs det bort.

Publicerad: