Efter Facebook-våldtäkten – nytt fall av sexuellt övergrepp

NYHETER

Den misstänkta våldtäkten i Uppsala som live-sändes på Facebook blev en världsnyhet.

Nu misstänks en 15-årig flicka ha utsatts för ett liknande övergrepp i Chicago.

Minst 40 personer tros ha sett övergreppet på Facebook, men ingen ringde polisen.

Chicagopolisen söker efter fem eller sex män som misstänks för att ha utsatt en 15-årig flicka för sexuella övergrepp, skriver CNN.

Händelsen ska ha live-sänts på Facebook. Minst 40 personer tros ha sett sändningen, enligt en skärmdump som kommit in till polisen.

Det var flickans farbror som blev uppmärksammad på att övergreppet hade sänts på Facebook, skriver Chicago Tribune. Då hade flickan varit försvunnen i över ett dygn. Den 15-åriga flickan är nu återförenad med mamman och vårdas på sjukhus.

”Ingen ringde polisen”

Flickans mamma gick till polisen och överlämnade skärmdumparna.

”Minst 40 personer såg live-streamen samtidigt och ingen ringde polisen” säger polisens talesperson Anthony Guglielmi till CNN.

På tisdagen fanns inga formella misstänkta men Chicagopolisen har kommit långt i att identifiera personerna, skriver talespersonen Anthony Guglielmi på Twitter.

Enligt CNN tros flickan ha känt minst en av de misstänkta gärningsmännen.

Omskrivet svenskt fall

Tre personer har åtalats för den misstänkta våldtäkten som ägde rum i Uppsala slutet av januari. Händelsen sändes live på Facebook och avbröts när polisen tog sig in i lägenheten där de tre männen och en kvinna befann sig.

Kvinnan misstänkts ha utsatts för en gruppvåldtäkt.

Fallet blev omskrivet i medier i hela världen.

”Detta är ett hemskt brott och vi tolererar inte den här sortens innehåll på Facebook”, skrev Peter Münster, Facebooks kommunikationschef för den nordiska marknaden i ett mail till SVT då.