Kambodja

Minråttan Magawa får minimedalj

Av: 

Matilda Andersson

NYHETER

Tjugo fotbollsplaner.

Så stort område har råttan Magawa plöjt igenom och rensat från dödliga minor.

Nu får hjälteråttan medalj för sin insats.

Det är första gången någonsin som en råtta får den ärofyllda djurmedaljen från organisationen PDSA, People's Dispensary for Sick Animals. Under de tidigare 77 åren har den i huvudsak delats ut till heroiska hundar.

Magawa med den lilla medaljen runt halsen.

Men den gambianska jättepåsråttan Magawa fick dem att göra ett undantag.

Sedan han lärdes upp till att bli en minröjarråtta har han hittat 39 landminor och 28 andra suspekta men icke-explosiva föremål, vilket gör honom till den mest framgångsrika minröjarråttan någonsin. Totalt har Magawa genomsökt 141 000 kvadratmeter mark i Kambodja och gjort det säkert för alla människor – och djur – att vistas där igen.

Magawa är den mest framgångsrika minråttan

Christophe Cox, chefen för organisationen som tränat upp minråttorna, säger till The Guardian att det är en ära för hela organisationen att Magawa får ta emot medaljen.

– Men framförallt är det stort för människorna i Kambodja och alla människor som lider av landminor. Det här gör att problemet uppmärksammas globalt.

Att använda råttor har gjort att minröjningen går mycket snabbare. Magawa, som numer är en rutinerad röjare och snart redo för pension, kan söka igenom ett område stort som en tennisplan på bara 30 minuter. För en människa med metalldetektor skulle det ta flera dagar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintern – handla munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Det blir nog några extra godsaker för Magawa efter det här.
Magawa börjar närma sig pension nu, men kan fortfarande röja en tennisbana på en halvtimme.
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Kambodja

Råttor