Apor

Apan spelar Pong – utan fjärrkontroll

Här är det bara tankekraft som räknas

Av: 

Christina Nordh

NYHETER

Handsfree har fått en helt ny betydelse.

Makaken Pager spelar Pong – med enbart tankekraft.

Elon Musk vill få oss att rata bensinbilar och i stället köra Tesla. Han vill också ta med hugade på en rymdresa för en halv miljard – per person.

Nu har hans företag Neuralink låtit operera in två av bolagets implantat på var sin sida av en nioårig apas hjärna för att utveckla en teknik för att få hjärna och maskin att kommunicera.

Makaken Pager spelar Pong enbart med hjälp av tankekraft.

Hjälp till rörelsehindrade

Tekniken det handlar om är BMI – "brain-machine interface". Målet är att rörelsehindrade kunna kontrollera maskiner enbart med tankekraft.

Apan Pager fick först lära sig spela Pong med hjälp av en handkontroll. Under tiden registrerade Neuralink hans hjärnaktivitet, för att se vilka delar av hjärnan som är knutna till olika handrörelser. Belöning till Pager utdelades i form av banansmoothies.

När mönstret registrerats kopplades handkontrollen till slut ur datorn, men Pager fortsatte att spela.

Spelar pong utan händer

I en video som företaget laddat upp på Youtube går att se hur apan spelar Pong utan någon hjälp av händerna. Det är enbart apans hjärnaktivitet som styr rörelserna på skärmen.

Elon Musk twittrade för ett par dagar sedan att produkten kommer att ge rörelsehindrade möjlighet att använda sin smartphone med hjälp av enbart tankekraft – och att det går snabbare än att använda fingrarna.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA hos Cervera: Upp till 30-50 % på massor av varor!

Cervera

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Apor

Neuralink

Elon Musk

Teknik

Tesla

Rymdresor

Youtube