Polens sjukvård nära kollaps – regeringen hyllar sig själv

Uppdaterad 2021-04-19 | Publicerad 2021-04-18

Antalet döda, smittade och inlagda på sjukhus har under april varit högre än någonsin i Polen och nu hotas vården av kollaps.

Samtidigt inskränks landets pressfrihet mer och mer – och det finns en oro för att invånarna inte får korrekt information.

– De gör allt för att få det att framstå som att regimen gör ett bra jobb, säger studenten Magdalena.

Under de två veckorna som ledde fram till påsken så registrerades 40 000 nya coronafall per vecka i Polen. I torsdags rapporterade landet sin högsta dagliga dödssiffra under hela pandemin med 954 döda, skriver nyhetssajterna Euronews och Notes from Poland.

Första veckan i april hade Polen dessutom det tredje högsta smittotalet i världen, och landet hade sitt hittills högsta antal covidpatienter på sjukhus (34 864) och patienter med behov av respiratorer (3 322).

Förra veckans höga toppar kan delvis förklaras med en eftersläpning i rapporteringen till följd av påskhelgen – men läget är ändå kritiskt.

Akut personalbrist

Även om en fjärdedel av intensivvårdsplatserna är lediga och 20 procent av landets respiratorer finns tillgängliga så är patienterna inte alltid på rätt sjukhus för att få den vård de behöver. Dessutom har Polen en akut brist på vårdpersonal som gör läget väldigt svårhanterligt, skriver Financial Times.

Som svar på det svåra coronaläget så sa landets hälsominister Adam Niedzielski i fredags att man nu ska snabba på vaccinationstakten.

Samtidigt som befolkningen och sjukvården är under hård press så finns en oro för att staten ökar kontrollen över media när invånarna har som störst behov av korrekt information.

Hyllar regeringen

Timothy Garner Ash, professor i Europastudior vid Oxford-universitetet, beskriver i en debattartikel i The Guardian hur de statliga polska medierna gärna slätar över det allvarliga coronaläget i landet med överdrivna hyllningar av regeringens åtgärder.

Samtidigt som regeringspartiet Lag och rättvisa har försett de statliga medierna med stora kapital så regnar stämningarna över de fristående och utlandsägda medierna, skriver Garner Ash.

”Så mycket propaganda”

19-åriga studenten Magdalena bor i Białystok i östra Polen. Hon delar bilden av att de statliga medierna gärna framställer regimen som hjältar i pandemin.

Studenten Magdalena, 19, tycker att  rapporteringen är vinklad och överdriven.

– Det är så mycket propaganda att det är löjligt. Det första jag tänker på är att all rapportering är ganska vinklad. Allt är överdrivet, de gör allt för att få regimen att se bra ut och oppositionen dålig.

Magdalena säger att det kan bli frustrerande att mycket hålls stängt i Polen, framförallt att träningsanläggningar och affärer är igenbommade samtidigt som kyrkor får vara öppna.

– Kyrkor har varit öppna även om det är begränsat tillträde. Katolska kyrkan är väldigt nära regeringen så man kan tänka sig att de också har inflytande på vad som rapporteras.

På Krakows universitetssjukhus är militären inkallad för att hjälpa till. Här undersöks en äldre man som ska vaccineras.

PODD Corona-rapport från Polen

Aftonbladet Daily med Gabriel Stille, universitetslärare och journalist som bor i Warszawa.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen