Göran Lambertz

Göran Lambertz krävde en miljon – statens medger 18 000 kronor i skadestånd

Av: 

Beri Zangana

NYHETER

Göran Lambertz krävde en miljon i skadestånd efter att ha suttit frihetsberövad misstänkt för våldtäkt. 

Nu medger staten ett skadestånd på 18 000 kronor – långt under summan som han själv krävde.

– Det är normalt skadestånd för två veckor i häkte så det är inte så konstigt, säger Göran Lambertz till Aftonbladet.

Den tidigare justitiekanslern Göran Lambertz, 71, satt häktad i nära två veckor på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt av en kvinnlig student på julafton i hans hem.

Lambertz har hela tiden nekat brott och menar att ingenting ska ha skett mot målsägandes vilja. 

Åklagaren beslutade däremot att lägga ner förundersökningen med motiveringen att bevisen inte kommer att räcka för en fällande dom.

Efter det här har Göran Lambertz stämt staten för att ha suttit häktad misstänkt för våldtäkt. I stämningsansökan till Stockholms tingsrätt skrev Lambertz bland annat: ”Skadan för mig består dels i själva frihetsberövandet med det lidande det innebär, dels i en avsevärd publicitetsskada med betydande integritetskränkningar.”

JK: Medger 18 000 kronor

Nu har staten kommit med ett svar på Lambertz stämningsansökan, genom Justitiekanslern, vilket Dagens Juridik var först med att skriva om. Vad gäller miljonskadeståndet skriver JK i sitt svaromål att han har rätt till 18 000 kronor för det lidande han utsatts för som frihetsberövad.

JK konstaterar även att Lambertz ”onekligen varit utsatt för omfattande publicitet”, men att det däremot handlat om en kortare period.

I sitt svar hänvisar JK även till att Lambertz själv gått ut med sitt namn i media kort efter häktningen. Någonting som ”sannolikt bidrog till en ökad och mer personligt inriktad publicitet”, står det i svaret.

– Målet ska vidare nu det är bara statens svar där. Det är den betalning som de normalt ger ut för 14 dagar va. Så nu kommer målet att fortsätta och nu blir det förhandling i domstolen, säger Göran Lambertz till Aftonbladet.

Han säger att summan på 18 000 var förväntad och att han inte förväntar sig en miljon kronor – däremot en högre summa.

– Det är ganska förväntat ungefär. En miljon är bara ett belopp som jag har angett för jag vet att det är så högt att staten inte kan medge det, säger Göran Lambertz.

Kvinnan omskakad efter beskedet

I stämningsansökan som Aftonbladet tidigare har tagit del av skrev Lambertz bland annat: “Skadan för mig består dels i själva frihetsberövandet med det lidande det innebär, dels i en avsevärd publicitetsskada med betydande integritetskränkningar.

Aftonbladet har tidigare berättat om att kvinnan var omskakad efter beskedet att Lambertz släpptes och att förundersökningen lades ner.

– Att först bli utsatt för brott som min klient menar att hon blivit och sedan få se förundersökningen läggas ner är omskakande, hon är helt omskakad. Och hon är rädd också. Det finns många som vill henne väldigt ont, det pågår en jakt på henne, har kvinnans målsägandebiträde Clea Sangborn tidigare sagt till Aftonbladet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dela julkänslan och låt julen blomma – skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Göran Lambertz vid sitt hem efter att han släpptes ur häktet.
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Göran Lambertz

Uppsala

Justitiekanslern