Minister på shoppingtur under mellandagsrean

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) shoppade på mellandagsresan – trots rekommendationer från FHM och regeringen om att undvika trängsel.

– Spontant känns det otroligt olämpligt, säger virusforskaren Joakim Esbjörnsson-Klemendz till SVT.

Minister Morgan Johansson (S) sågs under annandagen på en shoppingtur i köpcentret Nova i Lund.

Då max antal besökare redan hade uppnåtts i köpcentret fick ministern stå i kö tills han kunde släppas in. Vid sin sida ska han även haft flera livvakter.

I ett sms till SVT har Morgan Johansson svarat på sitt agerande, där han också bekräftar att han befunnit sig i köpcentret för att köpa en julklapp.

”Jag besökte ett köpcentrum på annandagen för att handla en försenad julklapp till mina föräldrar. Det var oförsiktigt, och jag borde ha planerat det inköpet bättre. Det var dock ingen trängsel, och det gick att hålla säkra avstånd tack vare de vakter som reglerade antalet besökare.”, skriver han.

Morgan Johansson.
Morgan Johansson.

Går emot rekommendationer

Både Folkhälsomyndigheten och statsminister Stefan Löfven har tidigare uppmanat om att undvika bland annat köpcentrum för att minska smittspridningen.

Virusforskaren Joakim Esbjörnsson-Klemendz, docent i virologi vid Lunds universitet, är förvånad över uppgifterna om Johanssons julklappsshopping.

– En minister och statsminister omfattas så vitt jag vet av rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten. Spontant känns det otroligt olämpligt om det inte rör sig om något som inte går att undvika, som ett apoteksbesök eller liknande, säger han till SVT.

Enligt DN ska Stefan Löfven haft kontakt med Johansson om händelsen.

”Statsministern har haft kontakt med justitieministern, som har redogjort för händelsen på annandag jul och möjligheten att då kunna hålla säkert avstånd vid inköpstillfället. Statsministern delar justitieministerns uppfattning att det var oförsiktigt.”, skriver regeringschefens pressekreterare Mikael Lindström till DN.

Nu har Morgan Johansson bemött kritiken även på Twitter – efter uppmärksammandet av hans besök på köpcentret.

Publisert: