Carl I Hagen ensam 70-plussare inför nästa val

Av:  TT-NTB

Fremskrittspartiets Carl I Hagen. Arkivbild.
Fremskrittspartiets Carl I Hagen. Arkivbild.

Den 76 år fyllda ex-ledaren för norska Fremskrittspartiet (FRP), Carl Hagen är den enda kandidaten över 70 år som har en reell chans att ta plats i stortinget efter höstens val.

Det är brist på äldre representanter inte bara inom Hagens eget parti, utan bland samtliga partier som i dag är företrädda i det norska parlamentet, stortinget.

– Jag väljer att formulera det lite brutalt. Det kan väl inte vara meningen att samtliga pensionärer ska sätta sig på en parkbänk och vänta på att dö av tristess, säger FRP-veteranen till tidningen Vårt Land.

Hagen – som byggde upp populistiska FRP under 28 års tid – är första namn på FRP:s lista i fylket Oppland, samt tredje namn på partiets lista i Oslo.

Inför det norska valet den 13 september i år återfinns personer som uppnått pensionsåldern på 67 år endast på sex förstaplatser och åtta andraplatser på partiernas valsedlar.

– Äldre är helt klart underrepresenterade. Om stortinget ska avspegla väljarna socialt, så är detta problematiskt, säger den norske valanalytikern Svein Tore Marthinsen.

Stortinget består av 169 representanter valda från 19 valkretsar/fylken.

Publisert: