Bäst i världen – ändå verkar tredje dos krävas

På Seychellerna har flest i världen vaccinerats. Ändå sprids covid som en löpeld.

Myndigheterna varnar nu för att en tredje spruta kan bli aktuell.

– Vi kommer att undersöka om en “booster-dos” behövs, säger Jude Gedeon, hälsoansvarig på Seychellerna.

Covidsmittan sprider sig just nu snabbast i världen på Seychellerna, trots att ögruppen utanför Afrikas östkust är det land i världen där flest vaccinerats. 68 procent av befolkningen har redan fått två vaccindoser, fler än i näst mest vaccinerade San Marino och tredje bästa Israel.

Ändå har Seychellerna en bit kvar till flockimmunitet. Det hänger samman med att vaccinerna som de flesta fått, kinesiska Sinopharm och indiska Covishield, har lägre effektivitet än till exempel Pfizers vaccin.

Paradisstrand på Seychellerna.
Paradisstrand på Seychellerna.
En man får vaccin i huvudstaden Victoria.
En man får vaccin i huvudstaden Victoria.

Sinopharms verkningsgrad ligger på 78 procent, ungefär samma som det flitigt använda AstraZeneca-vaccinet i Sverige. Pfizer skyddar till 95 procent.

– Mindre än halva befolkningen på Seychellerna skyddas av vaccinet. Det är fortfarande långt under vad som krävs för flockimmunitet, sade epidemiologen Jennifer Huong Boueys till Washington Post när över 60 procent av befolkningen var fullvaccinerad.

I torsdags gick Seychellernas hälsokommissionär Jude Gedeon ut och varnade för att en tredje dos kan bli aktuell:

– Sex månader efter att man har fått den andra dosen kommer vi att undersöka om det behövs en booster-dos. Om det är så kommer den att ges i augusti, sade Gedeon vid en presskonferens i huvudstaden Victoria.

Just nu genomför myndigheterna en undersökning för att ta reda på immunitetsnivån på öarna, enligt nyhetsbyrån Seychelles News Agency.

– Viruset har förändrats sedan starten. Nu har vi flera olika varianter, och vaccinerna som vi ger stoppar inte smittspridningen. Däremot förhindrar de allvarliga symtom hos de som smittas, sade Gedeon vid presskonferensen.

Smittspridningen har stadigt sjunkit på Seychellerna på sistone, men sjudagarsmedelvärdet ligger ändå på 1227 smittade per miljon invånare och är högst i världen. Det är tio gånger värre än i Europas just nu värst drabbade land, Spanien, med 108 smittade per miljon invånare, enligt Our World in Data.

När smittan spreds som mest på Seychellerna, i mitten av maj, var sjudagarsmedelvärdet fyra gånger högre än i dag, 4083 smittade per miljon invånare.

Förutom covidvaccinerna Sinopharm och Covishield har även ryska Sputnik V använts på Seychellerna.

Publisert:

LÄS VIDARE