Expert om nya covid-varianten: Passerar immunförsvaret

Deltavarianten av coronaviruset riskerar att sprida sig starkt i hela Europa.

Delar av Sverige har redan satt in specialåtgärder och experter uppmanar myndigheterna att ha järnkoll på utvecklingen.

– Viruset passerar immunförsvaret och är mer motståndskraftigt mot vaccin, säger Ali Mirazimi, virusforskare vid Karolinska institutet.

I går kom oroande rapporter om den indiska coronavarianten delta. 90 procent av de nya fallen i Storbritannien orsakas av varianten. I Sverige följer myndigheter och experter noga utvecklingen.

Delta beskrivs som mer smittsam och mer motståndskraftig mot vaccin. Personer som tagit båda vaccindoserna har enligt virusforskaren Ali Mirazimi ett bra skydd. Men de som endast har fått en dos eller ingen alls uppmanas vara försiktiga och följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer mycket noga.

Varför viruset är mer smittsamt vet man ännu inte. Men det verkar som att det behövs en mindre mängd virus för att en person ska bli infekterad.

– Viruset kanske växer snabbare eller fördubblar sig snabbare i kroppen, säger Ali Mirazimi.

Ali Mirazimi.
Ali Mirazimi.

Överväger boosterdoser

Svenska myndigheter bör följa utvecklingen mycket noga, anser Mirazimi. Det innebär smittspårning, testning och smittskyddsåtgärder. Runt 70 fall har upptäckts i Sverige hittills, men mörkertalet är sannolikt stort enligt Mirazimi.

I Värmland har flera fall upptäckts och där har det införts specialåtgärder.

– Läget är allvarligt, därför inför vi lokala rekommendationer inom Värmland, säger smittskyddsläkare Ingemar Hallén i ett uttalande.

Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, säger att det finns orosmoln gällande deltavarianten.

– Det är det vi ser som bekymmer just nu. Vi ser över om det behövs boosterdoser (påfyllnadsdos, reds. anm) för sårbara grupper, säger han.

Sprider sig starkt

Trots de oroväckande rapporterna understryker Ali Mirazimi att Sverige har ett bra utgångsläge eftersom äldre och personer i riskgrupper har fått två vaccindoser. Även om deltavarianten får grepp om landet kommer dödstalen därför sannolikt inte att öka. Förhoppningsvis inte heller trycket på vården.

Finns det risk att deltavarianten muterar och bli farligare?

– Det kan hända att viruset ändrar sig och anpassar sig, det har vi sett med den första engelska varianten. Det är svårt att säga något om detta nu. Men det finns en risk att den indiska varianten sprider sig starkt i hela Europa.

Anser du att vi bör stänga ner samhället mer för att skydda oss?

– Nej, jag tycker inte det. Däremot ska vi agera snabbt, ha bra övervakning, smittskyddsåtgärder och testning.

Publisert:

LÄS VIDARE