Hallengrens ilska mot Dadgostar: ”Så magstarkt påstående”

Socialministern: Regeringen har inte förhalat processen

Nooshi Dadgostar (V) anklagade regeringen för att ligga bakom krisen genom att ”ha försökt trolla”, att förhala förslaget om hyressättning.

Nu svarar socialminister Lena Hallengren (S):

– Jag tycker att det är så magstarkt att göra den typen av uttalanden.

Vänsterpartiets partiledare säger att regeringen förhalat processen med förslaget om fri hyressättning för nyproducerade hyresrätter. Till P1-morgon säger Nooshi Dadgostar att regeringen försökt ”trolla” Vänsterpartiet genom att fördröja processen.

Dadgostars uttalande har fått socialminister Lena Hallengren (S) att ryta ifrån.

– Jag reagerar mycket starkt på det sätt som debatten nu förs, att regeringen skulle haft något som helst intresse av att förhala något, säger Lena Hallengren.

– Vi har arbetat mycket hårt hela den här mandatperioden med att förverkliga den politik som vi är överens om. Trots att pandemin tagit mycket plats har vi gjort mycket, det vill jag understryka. Jag reagerar starkt på att hon ger en bild av att vi förhalat något och tänker bort pandemin.

V:s partiledare Nooshi Dadgostar.
V:s partiledare Nooshi Dadgostar.

”Behöver bättre argument”

Planen var att ett förslag skulle vara klart förra året. Som det ser ut nu kommer det att ligga på bordet först nästa år, i slutet av den sittande regeringens mandatperiod.

– Hennes uttalande är totalt felaktigt och ett påstående som är helt taget ur luften. Jag tycker att hon behöver bättre argument för sin sak än att bortse från att vi haft en pandemi. Det är uppenbart för alla, säger Lena Hallengren.

– Det är förstås många processer som tagit lite längre tid under pandemin, men att påstå att vi har förhalat det här, när vi har den största krisen i modern tid, då har man gått över gränsen, säger Hallengren.

På måndag väntas V, KD, M och SD rösta om att fälla regeringen. Om regeringen tänker vidta några åtgärder fram till dess vill Hallengren inte kommentera.

– Det får statsministern svara på.

Lena Hallengren, Socialminister.
Lena Hallengren, Socialminister.

Även Löfven pekar på pandemin

Under fredagsförmiddagen höll statsminister Stefan Löfven en presskonferens.

Inte heller han tycker om att Nooshi Dadgostar säger att regeringen förhalat processen om fri hyressättning. På frågan om regeringen ”trollat” Vänsterpartiet, som Nooshi Dadgostar hävdat, säger han att det är felaktigt.

– Det har jag sagt till Nooshi Dadgostar, att vi faktiskt har haft en pandemi i landet, som pågått i femton månader. Regeringen har fattat någonstans runt 1 000 beslut och en bra bit över 10 extrabudgetar. Det finns andra uppdrag och uppgifter som regeringen måste jobba med, och den plan vi hade blev annorlunda på grund av att vi haft en pandemi, säger han på pressträffen.

Publisert:

LÄS VIDARE