Samlad transatlantisk front visas österut

TT-Reuters

Publicerad 2021-05-03

USA:s utrikesminister Antony Blinken (vänster) välkomnas av brittiske kollegan Dominic Raab.

Sida vid sida stod USA:s utrikesminister Antony Blinken och brittiske kollegan Dominic Raab.

Deras gemensamma budskap till Ryssland och Kina var tydligt: Västvärldens demokratier har inte gett upp.

Blinken sade att USA står bakom multilateralism, och att likasinnade länder kommer att försvara "internationell rätt grundad på ordning" för att stoppa omstörtande försök.

Udden var riktad mot Kina. Och Ryssland.

Möts i London

Utspelet gjordes på en gemensam presskonferens med brittiske utrikesminister Dominic Raab från Konservativa partiet Tories. De två träffades inför gruppen G7:s utrikes- och biståndsministermöte i London.

Raab betonade på den gemensamma presskonferensen att det är hög tid att bygga allianser.

– Jag ser efterfrågan och behov av agila kluster av likasinnade länder som delar samma värderingar och som ingår i ett multilateralt system.

Tyngd tillsammans

De två har viss tyngd bakom argumenten om de kan få med sig de övriga fem länderna i stormaktsklubben G7. Där ingår också Tyskland, Japan, Australien, Kanada och Frankrike, och tillsammans är gruppen av länderna klart starkare än Kina – både ekonomiskt och militärt, bedömer nyhetsbyrån Reuters.

Mötet i London följs av ett toppmöte med stats- och regeringschefer från länderna mellan den 11 och den 13 juni. Mötet hålls enligt planeringen i Carbis Bay, St Ives i engelska Cornwall.

Förra årets toppmöte skulle ha hållits i den amerikanska presidentens extraresidens Camp David i delstaten Maryland. Det ställdes in på grund av coronapandemin med tidigare presidenten Donald Trump som värd. Sedan dess har USA bytt president.