Hård intern kritik mot Liberalernas beslut: ”Det smärtar”

Migrationsförslaget väcker kritik inom Liberalerna.

”Det smärtar” kommenterar tidigare partiledaren Maria Leissner.

Ungdomsförbundet menar att den nya politiken inte är liberal.

– Man underskattar Sverigedemokraternas beslutskraft och ambition att påverka mycket av politiken, säger veteranen Bengt Westerberg.

Bengt Westerberg blev historisk på valnatten 1991, då han lämnade tv-soffan där Ny Demokratis ledare Ian Wachtmeister och Bert Karlsson just satt sig.

Westerberg, som ledde Liberalerna (då Folkpartiet) mellan 1983 och 1995, har varit kritisk mot Nyamko Sabunis linje att öppna upp mot Sverigedemokraterna. Han är kritisk även mot dagens initiativ som Liberalerna ingår i.

– Jag är olycklig över det. Jag tycker det är väldigt märkligt att ett socialliberalt parti medverkar till att etablera ett nytt högerblock i svensk politik, säger Bengt Westerberg till Aftonbladet.

”Skitsnack, kort sagt”

Det är inte innehållet i själva förslaget som Bengt Westerberg reagerar starkast mot, efter att ha gått igenom de fyra partiernas sju punkter om migrationen.

– Jag uppfattar att skälet till det här initiativet som man tänker ta är inte sakinnehållet. Det ändrar ganska marginellt på regeringens förslag. Så beskrivningen av att det handlar om att man ska tillåta mycket eller lite invandring, det tycker jag bara är… ja, skitsnack, kort sagt.

– Det här har en mycket större symbolisk betydelse, att de här fyra partierna tar ett gemensamt initiativ, än innehållet i förslaget, fortsätter Bengt Westerberg.

Bengt Westerberg, tidigare partiledare för Liberalerna, då Folkpartiet.
Bengt Westerberg, tidigare partiledare för Liberalerna, då Folkpartiet.

”Vill hindra människor att komma hit”

Men att införa hårdare regler för anhöriginvandring vad gäller alternativt skyddsbehövande, som de fyra partierna vill, menar Bengt Westerberg försvårar integrationen.

– Det är uppenbarligen en ny ambition med politiken, att man ska inte underlätta integrationen i Sverige, därför man tycker det gör Sverige för attraktivt. Och man vill hindra människor att komma hit, det ska bli så lite attraktivt som möjligt att komma till Sverige. Och jag är ju i motsats till de här personerna väldigt stolt att leva i ett land som människor flyr till, istället för ifrån.

I samband med Liberalernas extra partiråd i mars uttryckte Bengt Westerberg att han, och många med honom, övervägde att lämna partiet.

– Jag tänker fortfarande på det. Jag är med i partiet fortfarande, så jag har inte tagit något initiativ än. Det finns ju en väldigt stark grupp inom partiet som är väldigt kritisk mot den här politiken, det anslag man har gjort nu. Och det är många som hört av sig och vädjat till mig att jag ska stanna kvar i partiet. Så jag fortsätter att begrunda situationen men jag är kvar än så länge.

Vad skulle kunna få dig att lämna?

– Ja, det är en fråga om hur partiet utvecklas, vad det blir av partiet.

Bengt Westerberg menar att Sverigedemokraternas ”beslutskraft och ambition” underskattas.

– Det här innebär ju inte några stora eftergifter till Sverigedemokraterna. Men det kan mycket väl följas av andra saker som är mer allvarliga.

Luf: ”Den är ju inte liberal”

Även Liberala ungdomsförbundet uttrycker kritik.

– Vi är främst kritiska till att det här ska vara Liberalernas migrationspolitik. Den är ju inte liberal, skriver Romina Pourmokhtari, ordförande för Liberala ungdomsförbundet i en kommentar till Aftonbladet.

sin Twitter skriver hon vidare:

”Problemet är inte SD hit och SD dit, där har Liberalerna redan bestämt sig. Mitt problem är att den migrationspolitik som nu förs från Liberalerna leder till minskad invandring och det är inte liberalt. Den som flyr har inget val, ingen människa är illegal”.

Ungdomsförbundet motsatte sig Sabunis inriktning i regeringsfrågan. På partirådet i mars argumenterade de för att man inte skulle öppna för samarbete med SD.

Romina Pourmokhtari, ordförande i LUF.
Romina Pourmokhtari, ordförande i LUF.

Förre partiledaren: ”Det smärtar”

Maria Leissner var partiledare för Folkpartiet mellan 1995 och 1997. Hon har kommenterat dagens nyhet om migrationsförslaget på sin Facebook-sida:

”Det smärtar”, skriver Leissner.

Maria Leissner.
Maria Leissner.

Aftonbladet har varit i kontakt med Maria Leissner, som avböjer att utveckla sin kommentar.

I samband med att Liberalernas partiråd tog ställning till Sabunis linje gentemot Sverigedemokraterna sa Maria Leissner i en intervju med Aftonbladet att hon skulle känna sig ”hemlös” om Liberalerna valde att ha någon form av regeringssamverkan med Sverigedemokraterna. SD:s plan och vision är ”så långt ifrån mina värderingar som det går”, sa hon.

Publisert:

LÄS VIDARE