Löfven om migrationsförlaget ”Åkesson håller i taktpinnen”

Migrationsförslaget från M, KD, L och SD har skapat bråk mellan partiledarna.

Jimmie Åkesson (SD) håller i taktpinnen i det nya högerkonservativa blocket, enligt Stefan Löfven.

– De har ingen stake nog att stå upp för sin politik utan kapitulerar för Miljöpartiet, svarar Nyamko Sabuni på S-kritiken.

– Det är tydligt att Jimmie Åkesson håller i taktpinnen i det nya högerkonservativa blocket, skriver statsminister Stefan Löfven i en skriftlig kommentar till Aftonbladet.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni svarar på S–kritiken i en intervju med Aftonbladet TV.

– Det är konstigt att Liberalerna lägger fram en motion, som S egentligen stödjer, men de har ingen stake nog att stå upp för sin politik utan kapitulerar för Miljöpartiet. Och sen när vi får SD att ansluta till vår politik, så vill man ändå beskriva det som att det är SD som håller i taktpinnen. Allt detta visar ju på att politik börjar bli en lek, det här är en lekstuga om man ska uppfatta det på det sättet, säger Nyamko Sabuni.

Sabuni uttrycker också en förhoppning att Centerpartiet ska ansluta sig till förslaget.

Statsminister Stefan Löfven.
Statsminister Stefan Löfven.
Centerpartiets ledare Annie Lööf.
Centerpartiets ledare Annie Lööf.

”Svårare för utsatta människor att få skydd”

Centerpartiet vill istället se en långsiktigt hållbar migrationslag som förenar medmänsklighet med ordning och reda, skriver Annie Lööf i en skriftlig kommentar till Aftonbladet.

– Det första samarbetet mellan L och SD blev alltså om migration där de har enats om en linje som handlar om hur det ska bli svårare för utsatta människor att få skydd i Sverige genom att begränsa humanitära skäl och familjeåterförening. Det är framförallt två förslag som de vill stoppa. Dels vill de begränsa den humanitära grunden som gör det lättare för barn, för fler personer som räknas in i ömmande fall och för personer med stark förankring att få uppehållstillstånd. Dels vill de kraftigt begränsa familjeåterförening, inte minst för HBTQ-personer, skriver Annie Lööf.

Rasmus Ling, Miljöpartiet.
Rasmus Ling, Miljöpartiet.

”Skamligt för ett liberalt parti”

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi riktar skarp kritik till migrationsförslaget på Twitter.

”Så den första överenskommelsen L gör med SD är att omöjliggöra för funktionshindrade och hbtqi-personer att återförenas med sina familjer, och sparka ut barn som levt hela sitt liv i Sverige. Liberalerna de högernationalistiska?”, skriver hon.

Miljöpartiets migrationspoliska talesperson, Rasmus Ling, kastar en känga till Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni när han kommenterar migrationsförslaget.

– Jag är förvånad över att Sabuni väljer att gå ihop med Jimmie Åkesson det första hon gör. Att de väljer att komma överens om migrationen för att förhindra att barn som vuxit upp i Sverige får stanna och försvåra för kvotflyktingar och HBTQ-personer, säger han.

– Det är förvånande och skamligt för ett liberalt parti att agera på det sättet och gå ihop med den nationalkonservativa oppositionen i den frågan som är själva hjärtat för Sverigedemokraterna.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar avstår från att kommentera beskedet, meddelar hennes pressekreterare.

Publisert:

LÄS VIDARE