Farc byter namn – förknippat med blodigt krig

Av:  TT-AFP

Farcledaren Rodrigo Londoño Echeverri vid ett panelsamtal i Oslo 2017.
Farcledaren Rodrigo Londoño Echeverri vid ett panelsamtal i Oslo 2017.

Det marxist-leninistiska partiet Farc i Colombia byter namn.

Partiet, som är sprunget ur den väpnade gerillarörelsen med samma förkortning men som utläses på ett annat sätt, motiverar bytet med att namnet är starkt förknippat med den årtiondelånga blodiga konflikt som fick sitt slut i och med ett fredsavtal 2016.

Det nya namnet är inte känt, men kommer att tillkännages senare i januari, enligt ledaren Rodrigo Londoño Echeverri.

– Det har varit komplicerat att behålla namnet Farc, inte för att vi ångrar det eller för att vi skäms för det, utan för att det var som Farc vi deltog i väpnad konflikt, i krig, säger Londoño Echeverri, som ofta går under namnet "Timochenko".

I efterdyningarna av det fem år gamla fredsavtalet med colombianska staten bytte Farc namn från Colombias revolutionära väpnade styrkor till Fuerza Alternativa Revolucionaria del Común, ungefär "Folkets alternativa revolutionära kraft" (båda namnens begynnelsebokstäver utläses Farc på spanska).

Sedan avväpningen i samband med fredsprocessen har vänsterrörelsen splittrats. Majoriteten av de runt 13 000 medlemmarna accepterar avtalet, men flera utbrytarfraktioner med sammanlagt omkring 2 500 medlemmar har tagit upp vapnen igen.

Fler än nio miljoner människor har antingen dödats, försvunnit spårlöst eller drivits på flykt i den nära 60 år långa konflikten mellan colombianska staten och Farc, den mindre vänstergerillan ELN och högerextrema milisgrupper.

Publisert: