Melania Trump säger farväl till folket: Våld är aldrig svaret

Kärlek, enighet och tacksamhet.

Det var temat i Melania Trumps avskedstal.

– Var passionerad i allt du gör, men glöm inte att våld aldrig är svaret och inte kan rättfärdigas, säger hon till folket.

– Det har varit mitt livs ära att vara er första dam.

Presidentfrun spänner ögonen i kamerorna och tackar militären och deras familjer, ”ni är hjältar allihopa”. Hon hyllar sjukvårdspersonalen och andra yrkespersoner som hjälpt till under pandemin.

– Alla liv är värdefulla. Jag uppmanar alla amerikaner att vara försiktiga och använda sunt förnuft för att skydda våra sårbara.

”Välj fred”

Efter de minst sagt turbolenta veckorna som följt presidentvalet, då hennes make Donald Trump förlorade sin plats i Vita huset, tar Melania Trump avstånd från våld.

– Var passionerad i allt du gör, men glöm inte att våld aldrig är svaret och inte kan rättfärdigas, säger hon nu, 11 dagar efter stormningen av Kapitolium där fem amerikaner förlorade livet.

Utan att nämna tillträdande president Joe Bidens namn fortsätter talet något i samma anda som hans segertal i november. Hon uppmanar folket att enas över skiljaktigheterna och att alltid ”be best”, representera kampanjen som hon drog igång för att bekämpa näthat.

– Fokusera på vad som enar oss, stå över det som delar oss. Välj alltid kärlek före hat och fred före våld, säger hon.

Be best-kampanjen, som förutom näthat även fokuserat på barns generella välmående och landets stora problem med opioidmissbruk tillägnas stort utrymme i det nästan sju minuter långa talet.

– På bara några få år har jag höjt medvetenheten kring hur man håller barn trygga online. Vi har gjort otroliga framsteg kring landets drogepidemi och hur det påverkar barnens liv.

– När jag nu säger hejdå till min roll som första dam är det min stora förhoppning att alla amerikaner lär sina barn vad det innebär att ”be best” (vara bäst, reds anm).

Talet, som först lades ut på det officiella twitterkontot för landets första dam, avslutades på klassiskt vis.

– Tack, Gud välsigne er och Gud välsigne USA.

PODD Oron inför Bidens installation

Aftonbladet Daily med Emelie Svensson, korrespondent i USA.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert: