Privata initiativet blev pannkaka: ”Strul med Indesign”

Vårdbolaget Kry gjorde på eget initiativ affischer på arabiska med en uppmaning om att vaccinera sig – men den fina tanken blev en blunder.

Till följd av ett missöde i Indesign står det bara bokstäver i en följd.

– Det står typ ”! H A N H A R V A C C I N E R A T SIG F Ö R A T T B E K Ä M P A P A N D E M I N”, säger arabisktalande Naseer Alkhouri som twittrade om skrivfelen.

Affischerna finns på flera språk och sitter lite här och var på olika orter, men när Naseer Alkhouri gick hem från jobbet på onsdagen var det inte budskapet om vaccinationen som fångade hans uppmärksamhet, utan den helt felaktiga arabiskan.

– Det är ett jättevanligt misstag om man inte kan arabiska, bokstäverna är i rätt ordning men det är inte ett ord. Och så är det ju även grammatiskt fel, säger Naseer Alkhouri.

Ett annat fel är att utropstecknet står på fel sida om meningen eftersom arabiska läses från höger till vänster.

Kry förklarar att de ville agera för att fler skulle få information om vaccinationen och säger de kanske hade lite för bråttom i sin iver att sprida budskapet.

– Vi har gjort affischer på arabiska, somaliska, engelska och svenska. Formateringen har blivit fel. Det är sjukt olyckligt och pinsamt. Men som vi förstår så går budskapet ändå fram, säger Krys presschef Jonas Beltrame-Linné.

Naseer Alkhouri, som talar arabiska, reagerade på den felaktiga affischen.
Naseer Alkhouri, som talar arabiska, reagerade på den felaktiga affischen.
Kry lyckades inte riktigt förmedla sitt budskap på arabiska. ”! H A N H A R V A C C I N E R A T SIG F Ö R A T T B E K Ä M P A P A N D E M I N ”, står det.
Kry lyckades inte riktigt förmedla sitt budskap på arabiska. ”! H A N H A R V A C C I N E R A T SIG F Ö R A T T B E K Ä M P A P A N D E M I N ”, står det.

Problem i Indesign

Enligt Beltrame-Linné hade en arabisktalande person dubbelkollat stavningen innan affischerna gick till tryck, men att det därefter uppstått ett fel i layoutprogrammet Indesign.

– När man klistrade in texten så blev formateringen fel.

Jonas Beltrame-Linné säger att Kry trots allt är glada över att ha lyckats få ut informationen, även om det inte blev som de tänkt sig.

– Det här gjordes på en dag. Vi har länge kämpat med att sprida budskapet. Vi måste framförallt få ut budskapet till särskilt utsatta områden och då är det bättre att göra något även om det blev lite fel.

Kommer ni göra nya affischer nu?

– Den arabiska versionen har vi stoppat. Jag vet inte om vi kommer trycker upp nya.

Naseer Alkhouri håller med om att det trots allt är bättre med en felstavad affisch än ingen alls.

– Absolut. Det finns säkert flera orsaker till att det blev så. Men den som är arabisktalande förstår vad det står.

Kry öppnade sin första fysiska vårdcentral i Lund 2018.
Kry öppnade sin första fysiska vårdcentral i Lund 2018.
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN