Taktiken: Lägger över ansvaret på Sabuni

Socialdemokraterna uppmanar nu Nyamko Sabuni att ändra sig och släppa fram Stefan Löfven till makten igen.

Samtidigt förespråkar alla tyngre namn i partiet ett extraval, enligt Aftonbladets uppgifter.

Med dubbelspelstaktiken kan man lägga ansvaret för det politiska kaoset på Liberalerna.

Spelplanen öppnade sig – och slogs igen – under några dramatiska timmar på onsdagseftermiddagen. Annie Lööf meddelade att Centerpartiet släpper punkt 44 om fri hyressättning och är villiga att omförhandla januariavtalet.

Hon tillägger dock att man bland annat vill se inkomstskattesänkningar som kompensation och fortfarande nobbar samarbete och förhandlingar med V.

Beskedet mottogs med glada tillrop av statsministern.

– Jag välkomnar det besked som Annie Lööf nu ger. Det är konstruktivt och en väg framåt. Det är viktigt att fler partier nu agerar för landets bästa. Det är vi alltid beredda att göra, sa Stefan Löfven till Aftonbladet efter beskedet.

Socialdemokraterna lägger nu press på Nyamko Sabuni, en taktik för att få det att framstå som att Liberalerna har ansvar för det politiska kaoset.
Socialdemokraterna lägger nu press på Nyamko Sabuni, en taktik för att få det att framstå som att Liberalerna har ansvar för det politiska kaoset.

Taktiken: Pressa Sabuni

Men Liberalerna sköt snabbt ner S förväntningar på en snabb återkomst och möjligheten att få igenom en budget genom att upprepa beskedet att man nu verkar för en liberal, borgerlig regering.

– Det är det bästa för Sverige, för att ta itu med skolan och lösa integrationsproblemen. Det är också att ta ansvar. Om Centerpartiet ansluter sig finns det av allt att döma en majoritet för en sådan regering. De måste ta ställning till om de vill ansluta till borgerligheten eller vänstersidan, skriver Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson för L i en kommentar.

Efter Annie Lööfs besked svängde förutsättningarna rejält i svensk politik.

Först låg all press på henne. Nu har Socialdemokraterna riktat in sig på Liberalerna och Nyamko Sabuni.

Taktiken är att öka trycket på partiet och få det att verka som att det är Liberalerna som för Sverige mot en kaosartad politisk situation med ett möjligt extraval, enligt en S-källa med insyn i partiets interna diskussioner.

– Liberalerna bör ha en intern diskussion om det här. Det är inte försent än. Hela svenska folket har stora förväntningar på att vi som blev valda i förra valet hittar en lösning på det här. Om ett parti säger nej till att vara konstruktiva kan det väga ganska tungt, säger inrikesminister Mikael Damberg i SVT:s Aktuellt under onsdagskvällen.

– Jag hoppas och tror att Liberalerna har en intern diskussion om det här. Om de inte ändrar sig spelar de ett högt spel, säger han.

Alla vill ha extraval

Mikael Damberg är en av sju ordinarie ledamöter i Socialdemokraternas verkställande utskott (VU) som styr partiets verksamhet och tar de avgörande besluten. Förutom Stefan Löfven sitter även finansminister Magdalena Andersson och justitieminister Morgan Johansson i VU.

Utskottet har suttit i möten under både måndagen och tisdagen. Enligt uppgift till Aftonbladet förespråkar alla tyngre namn inom S ett extraval.

Mikael Damberg gästade SVT:s Aktuellt på onsdagskvällen.
Mikael Damberg gästade SVT:s Aktuellt på onsdagskvällen.

Samtidigt säger Damberg följande i Aktuellt:

– Väljarna vill inte se ett extraval, och det är stor press på partierna. Priset blir högt för de partier som inte vill hitta en lösning.

Genom retoriken mot Liberalerna kan man få in dubbla smällar: Liberalerna utmålas som oansvariga – samtidigt som S ser möjligheten att partiet åker ur riksdagen vid ett extraval.

– Det är linjen nu. Lägga ansvaret helt nu hos L. Om Sabuni inte återvänder kommer det bli extraval, säger S-källan och nämner Mikael Dambergs uttalanden i Aktuellt som ett exempel på hur man ökar trycket på partiet.

Enligt källan ser man inte någon väg framåt med ett omförhandlat januariavtal, trots Annie Lööfs vändning. Det kräver att C och V kommer överens. Något som inte ser ut att hända.

– Tror inte att ekvationen går ihop.

Redan i går skrev Aftonbladet att man inom S-ledningen identifierat fyra fördelar med ett extraval.

Utöver möjligheten att L tvingas lämna riksdagen menar man också att man har en organisation som är redo, att KD-ledaren Ebba Busch ”kan bli åtalad när som helst” för misstankarna om grovt förtal i fastighetstvisten – samt att man kan påminna väljarna om att SD för första gången kan få inflytande över en svensk regering.

Tyst från Liberalerna

– Vi Socialdemokrater har ingen låsning när det kommer till att samarbeta med V, men alla partier måste tänka på vad deras väljare tänker om sådant. Det är anmärkningsvärt att till exempel M, KD och L nu kan tänka sig att samarbeta med SD, säger Mikael Damberg i Aktuellt.

På samma sätt som pressen flyttat sig från Annie Lööf till Nyamko Sabuni har också den mediala tystnaden gjort detsamma. I går var det C-ledaren som höll sig undan, medan L-ledaren var överallt. Under onsdagen var det tvärtom.

– Jag har haft kontakt med alla partiledare i januariavtalet, även Sabuni. Men Liberalerna har ännu inte meddelat något, de har bara skrivit en kommentar på Twitter. Nu är frågan om Liberalerna tycker att det är värt att de tar Sverige till ett extraval på det här, sa Annie Lööf i Aktuellt under onsdagskvällen.

DAILY P̶u̶n̶k̶t̶ ̶4̶4̶

Aftonbladet Daily med My Rohwedder, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE